• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Поводом обележавања 22. маја, Међународног дана биолошке разноврсности, у дворишту средњошколског центра у Бајиној Башти је отворен "Мини парк".

Формирање врта је део пројекта који су осмислили ученици гимназије "Јосиф Панчић", окупљени у тиму "Чувари Таре", са професорицом биологије Александром Ђурић-Караклић  у склопу I циклуса "WWF Академије за природу". Саднице и материјал за уређење врта донирао је ЈП „Национални парк Тара“, а радове на уређењу истог су реализовале радници  овог предузећа.

Циљ пројекта је да се вредности Националног парка Тара приближе ученицима Гимназије „Јосиф Панчић“ али и свој осталој деци школског и предшколског  узраста са територије општине Бајине Баште. У врту су приказане неке од врста које су  карактеристичне за ово подручје попут Панчићеве оморике, јеле, смрче, белог и црног бора, букве, божура, линцуре, перунике...

Присутни су изразили наду да ће отварање овог мини врта бити само увод у уређење већег врта односно изградњу ботаничке баште која је била идеја и жеља преминулог професора Рашка Којадновића.

О WWF АКАДЕМИЈИ
WWF академија за природу део је образовне компоненте великог регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, који је започет у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а направљен је како би се побољшала комуникација са локалном заједницом, њено укључивање у управљање заштићеним подручјима, развили образовни програми за децу, те туристичке понуде које ће унапредити посећеност и развој заштићених подручја.

Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ се у Србији спороводи у сарадњи са националним парковима Тара, Ђердап, Фрушка Гора и ЈП „Србијашуме“ и ЈП „Војводинашуме“, а финансира га Шведска међународна развојна агенција - Сида.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм