• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Национални парк Тара и амерички Национални парк „Блек кењон” из Колорада, потписали су 12. јуна у Београду, Споразум о сарадњи, који предвиђа размену знања, искуства и особља у обостраном интересу два парка.

Овај документ у Ботаничкој башти Јевремовац потписали су вршилац дужности директора Јавног предузећа „Национални парк Тара“ Драгић Караклић и управник НП „Блек кењон” у Колораду, Брус Нобл, а потписивању су присуствовали и амбасадор САД Кајл Скот и државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић.

Скот је рекао да се споразумом два национална парка обавезују на петогодишњу сарадњу и узајамну помоћ, у циљу очувања тих споменика природе.

„Споразум покрива сарадњу у разним областима, од управљања природним ресурсима, рестаурације станишта, мониторинга ретких врста, надгледања квалитета воде и ваздуха, али и планове и пројекте за развој едукативних кампова за младе и планирање у области еко туризма, па до одржавања веб страница”, казао је он.

Амбасадор САД-а је навео и да српски и амерички народ деле љубав према природи, додајући да је много рада потребно уложити у очување и управљање заштићеним подручјим и да сви који обављају тај задатак морају да поседују посебне вештине како би сачували нетакнуту природу тих паркова, а у исто време их учинили приступачним за посетиоце.

Према његовим речима, многи сматрају и да су национални паркови којих у Америци има 59 и који брину о више од 200.000 квадратних километара нетакнуте дивљине и природне лепоте најбоља америчка идеја.

„Укупна територија свих националних паркова у Америци је већа од територије две Србије”, нагласио је Скат додајући да су НП Тара и НП „Black Canyon”, сличних карактеристика и да се суочавају са сличним изазовима.

Божовићева је казала да НП Тара има огроман стартешки значај за Србију, додајући да обухвата територију од преко 25.000 хектара и да има огромне туристичке потенцијале и археолошку димензију.

„Србија и САД имају већ стратешку сарадњу у области политичких и економских односа, а овај уговор отвара нову димензију сарадње која је у функцији заштите природе. НП Тара ће сада имати могућности да користи знања и искуства америчког националног парка”, рекла је она додајући да ће искуства бити драгоцена и за локалне самоуправе.

Госпођа Божовић је, такође, истакла јаку подршку државе заштићеним подручјима која се између осталог огледа и кроз субвенције за конкретне активности у овим подручјима.

Вршилац дужности директора Националног парка Тара Драгић Караклић предочио је све добробити које ће овај парк остварити применом потписаног споразума, уз захвалност америчким представницима на препознатом потенцијалу.

Управник Националног парка "Блек кењон" Брус Нобл посетиће у наредним данима Национални парк Тара, где ће имати прилику да се упозна са начином управљања и тренутним активностима, али и да пренесе своја вишегодишња искуства у управљању националним парком.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм