• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Амфитеатру Народне библиотеке Србије, у уторак, 20. јуна, представљена је петотомна едиција у издању Службеног гласника ЛЕКСИКОНИ НАЦИОНАЛНИХ ПАРКОВА СРБИЈЕ (ЂердапКопаоникТараФрушка гораШар-планина).

На промоцији су говорили др Владимир Рогановић, уредник едиције, др Ана Милановић, уредница тома Ђердап, проф. др Лидија Амиџић, стручна редакторка едиције, и др Бранка Гугољ, историчарка уметности.

„Колико је нама познато, Лексикони националних паркова Србије прва су лексикографска едиција у којој су, у различитим томовима, засебно, обрађени релевантни аспекти сваког националног парка једне државе“, напоменуо је Рогановић.

Приређивање лексикона покренуто је идејом да се природа Србије и њена лепота могу сачувати и заштитити и књигом. „Имали смо жељу да направимо едицију коју би сваки наш дом требало да има, да чува и показује. Посветили смо је научној јавности, као својеврсни скуп свих нама познатих чињеница. И свима онима који су видели Ђердапску клисуру, кањон Дрине, копаоничке стазе, фрушкогорске манастире, шарске врхове“, истакао је он.

У Србији је под заштитом државе тек шест одсто територије, што је далеко испод европског просека, који износи 21 одсто, изјавила је проф. др Лидија Амиџић приликом представљања Лексикона националних паркова Србије. Она је у Народној библиотеци Србије истакла да, „као грађани, имамо утолико већу појединачну одговорност да водимо рачуна о природном благу наше земље“.

У Лексиконима националних паркова Србије природна богатства и територије националних паркова и подручја од изузетне важности први пут су представљени у оквиру једне лексикографске едиције. Пет лексикона садржи 4.000 чланака, укупног обима 2.500 ауторских страна (више од 1.800 штампаних страна), богато илустрованих (2.000 илустрација, фотографија, графичких прилога), са 20 географских карата приређених посебно за ову едицију.

Едиција је дело 120 аутора текстова, 100 аутора фотографија, 27 уредника, пет стручних редактора и већег броја сарадника – више од 200 стручњака из различитих области: биолога, геолога, климатолога, хидрографа, демографа, етнолога, антрополога, историчара, археолога, историчара уметности, културолога, лингвиста, социолога, туризмолога и лексикографа.

Ова едиција је саиздавачки подухват седам јавних предузећа и институција: Службеног гласника, Географског института „Јован Цвијић“ САНУ и националних паркова Ђердап, Копаоник, Тара, Фрушка гора и Шар-планина.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм