• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У склопу активности на реализацији међународног пројекта Еко Карст, у оквиру Интерег - Дунавског транснационалног програма, од 24. до 28. септембра организовано је студијско путовање у Аустрију - Национални парк Калкалпен за представнике и локално становништво из 6 заштићених подручја укључених у пројекат.

Свако заштићено подручје имало је 7 представника, а делегација Националног парка Тара је била сачињена од запослених у парку и локалног становништва које пружа услуге у области производње хране (мед), прераде дрвета и туризма и угоститељства.

Првог дана посете после упознавања са основним вредностима и активностима НП Калкалпен присутни су посетили Центар за посетиоце са панорамским торњем, а потом су посетили тематску стазу Хенгстпас и видели пример управљања планинским пашњацима. Другог дана учесници путовања су посетили произвођача цидера и сокова „Холхубер“, те кућу за регионални развој „Алтер Фархоф“, а потом и прераду дрвета са производњом монтажних кућа „Ајгнер“. Врхунац другог дана је био доживљај дивљине и посматрање јелена. Последњег дана презентацију својих активности и производа имала је и фарма „Мозер“ која се брави производњом органске говедине. Такође, представљен је и конкурс за идеје за младе „зелене“ предузетнике.

Упоредо са путовањем одржани су састанци пројектног тима и Управног одбора пројекта.

О пројекту

Пројекат Еко Карст има за циљ очување карактеристичне биолошке разноврсности крашких подручја у оквиру слива Дунава и развој локалног предузетништва базираног на екосистемским услугама.

Пројекат траје до средине 2019. године и укључује 16 партнера из девет земаља дунавског региона, на челу са Заводом за газдовање шумама Словеније. Укупна вредност пројекта финасираног из Кохезионог фонда ЕУ је 2.273.302,5 евра (ЕРДФ учешће 1.427.776,87 евра; ИПА учешће 504.530,25евра), од чега је део НП Тара 113.850 евра.

Више информација на http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/eco-karst

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм