• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Светска организација за природу (WWF) у сарадњи са ЈП „Национални парк Тара“ организовала је 28. новембра, у хотелу Дрина, у Бајиној Башти радионицу под називом „Туризам заснован на посматрању дивљих животиња – разумевање тржишта и прилика за развој“ у оквиру пројекта „Посматрање медведа у Националном парку Тара“.

Поред запослених у НП Тара радионици су присуствовали и представници Туристичке Организације Србије, РРА „Златибор“, СТЦ „Бајина Башта“, ТА „Таратурс“, ТА „Тараинфо“, ПК „Тара“, УОС „Грин Бер“, хотел “Турист“, ресторан „Курта“, АРД „Тара-планина“ и произвођачи сувенира. Представници локалне заједнице представљају кључне партнере у развоју туристичких програма заснованих на посматрању дивљих животиња, али са ниским утицајем на природу.

Предавач на радионици био је Џек Делф, консултант из Велике Британије са вишегодишњим искуством у креирању специфичних туристичких понуда у заштићеним подручјима. Он је учеснике тренинга упознао са начинима креирања аранжмана заснованих на принципима одрживог туризма и пласирања понуде на међународно туристичко тржиште. Анализирана је и постојећа понуда за сличне туристичке програме у Европи.

Делф, који је помогао развијање високо квалитетног туризма у Чилеу, Грузији, Шведској, Јордану, Норвешкој, али и у Македонији и Црној Гори, каже да туристи желе да посете подручје у којем могу да виде ретке и јединствене дивље животиње, имају могућност да буду у њиховој близини и чују интересантне информације о њима.

„Туристи желе да плате за јединствено искуство, желе да се повежу са локалном заједницом у коју долазе, али исто тако желе да знају да новац који троше доприноси развоју места у које долазе. Тара и Србија представља још увек недовољно истражену и познату дестинацију и једну од кључних тачака европског биодиверзитета са специфичном културом и гостољубивим људима.“, наводи Делф.

WWF, управљач заштићеног подручја и представници локалне заједнице у наредном периоду ће развијати креативне и изазовне идеје за туристе које ће пратити посматрање медведа у НП Тара, израду бизнис планова за све учеснике аранжмана, и промоцију будуће туристичке понуде.

Радионица “Туризам заснован на посматрању дивљих животиња – разумевање тржишта и прилика за развој“ одржана је у оквиру WWF-овог регионалног програма „Заштићена подручја за природу и људе“ који је започет у октобру 2015. године и трајаће до октобра 2019. године, а финансира га Шведска међународна развојна агенција – Сида.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм