• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У четвртак, 25. јануара, у Покрајинском заводу за заштиту природе у Новом Саду организована је презентација и изложба фотографија Националног парка Тара. Фото изложба ,,Тара“ је заједнички рад мађарских уметника Ирене Бекер и Беле Сабоa, посвећен једној од најлепших српских планина.

Присутне госте је поздравила директорица Покрајинског завода др Биљана Пањковић која је том приликом истакла да НП Тара спада у најуређеније и најактивније паркове у Србији и региону. У име ЈП „Национални парк Тара" присутне је поздравио Драгић Караклић, в.д. директор и захвалио се Покрајинском заводу на позиву за промоцију и позвао све присутне да посете Тару.

Присутни су о самом Националном парку Тара више сазнали из презентације у којој су приказане основне вредности парка, тренутне активности и туристичка понуда подручја. Након презентације присутни су могли да погледају кратак промотивни филм о Тари аутора Атиле Зерћиа и Беле Сабоа. Филм је настао за време фотосафарија на Тари 2014. године.

На отварању изложбе фотографија „Тара" у изложбеном простору Завода се обратила Милица Томић помоћник директора за заштиту и развој ЈП „Национални парк Тара". Она је истакла да ова фото изложба представља заједнички рад мађарских уметника Ирене Бекер и Беле Сабоа и да је то њихов одговор на питање: ,,Како изгледа Тара у очима странаца"? На крају су се обратили и сами аутори изложбе Бела Сабо и Ирена Бекер и изразили задовољство што сарађују са Националним парком Тара и захвалност што им је омогућено да ову изложбу прикажу и новосадској публици.

Презентацији и отварању изложбе присуствовало је преко 100 посетилаца.

Изложба ће бити отворена до 20. фебруара 2018 сваког радног дана од 8 до 16 часова.

О ИЗЛОЖБИ

Ова изложба представља одговор аутора на питање: ,,Како изгледа Тара у очима странаца“? О самој изложби, Милан Ђурић ликовни уметник и директор Културног и документационог центра Срба у Мађарској је рекао:,,На први поглед, тема ове поставке је лепота Националног парка Тара. Када сам био у прилици да упознам материјал ове изложбе, постало ми је јасно да су теме заправо човек и људска душа. Мир и снага које избијају из ових фотографија и одсликавају планину Тару. Међутим, која је веза између пејзажа и људске душе? Она, наизглед не постоји. Или ипак постоји? Она нас дубоко дотиче док посматрамо ове снимке пролазног тренутка?“.

Поставка је првобитно приказана 12. фебруара 2013. године у галерији ,,Каренге“ на Будиму. После Будимпеште фото изложба ,,Тара“ је гостовала у Ђеру и румунском граду Одореи Секујеск. Те исте године у Бајиној Башти, са овом поставком и у присуству њених аутора обележен је 13. јул – Дан Националног парка Тара. У међувремену, Фото изложба ,, Тара“ гостовала је још у Лесковцу и Нишу.

 

О АУТОРИМА

Ирена Бекер је рођена у Новом Саду где је дипломирала на Музичкој Академији. Фотографску каријеру започиње серијом фотографија из Африке. Живи у Будимпешти и Абуџи у Нигерији, где последњих година највише ради. Излаже самостално али и на заједничким, групним изложбама. Фотографије су јој објављене у разним публикацијама у више земаља. Најобимнија публикација до сада је свечано издање књиге поводом прославе 50 година независности Нигерије, које је илустровано са њеним фотографијама. Добитница је награде Националне Географије за фотографију месеца августа 2012. године.

Бела Сабо је професионални фотограф и професор фотографије на Универзитету Западне Мађарске. Од 1986. био је сарадник бројних дневних листова као и позоришно-културног часописа Ђери Мужа, фото магазина ФотоАрт, стручни је сарадник и уредник природњачког Термесет фото Магазин-а. Слободни фотограф је од 1993, највише фотографише културу и природу. Званични је фотограф Културног фестивала града Ђера од 1993. до 2001. и Међународног салона књига у Ђеру од 2000-те.

Учествовао је на преко 200 групних фото изложби и имао преко 100 самосталних изложби у Мађарској као и фото салонима у Аустрији, Словачкој, Словенији, Чешкој, Француској, Италији, Финској, Белгији, Данској, Румунији, Србији, Ирској, Кини. Има преко 30 награда и признања, као што је признање Новинска фотографија 2003. – најбољи фото репортер у жупанијама, Јубиларни сребрни орден града Ђера (2000.).

Оснивач је и потпредседник Канон Про Клуба и Удружења Фотографа Контраст. Има 23 објављене књиге.

 фото: Јожеф Ишпановић

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм