• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Националном парку Тара, на Митровцу, од 2. до 6. априла боравила су деца основношколског узраста из амбасадорских школа ОШ „Душан Јерковић“ Костојевићи и ОШ „Владика Николај Велимировић“ из Ваљева заједно са својим учитељицама и наставницама. Ове активности су део WWF академије за природу у оквиру пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“.

За њих је био организован јединствени едукативни програм кроз који су децу водили представници Националног парка Тара и Светске организације за природу (WWF). Деца су имала прилику да делимично осете живот Националног парка Тара и људи који живе и раде у њему, да науче и доживе нове занимљиве ствари и да стекну нова пријатељства.

Млади амбасадори Националног парка Тара су обишли „Совину шумску учионицу“, резерват „Црвени поток“, видиковац Бањска стена и реку Врело. За неку децу ово је било прво право истраживање природе и оближњих заштићених подручја. Креативни рад је обележио све активности, а уживали су у шетњама, игри, радионицама и у дружењу.

Након боравка на Тари деца ће вршити вршњачку едукацију и све што су научили пренеће и својим вршњацима. Својим кућама отишли су задовољни и пуни утисака.

WWF академија за природу део је образовне компоненте великог регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, који је започет у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а направљен је како би се побољшала комуникација са локалном заједницом, њено укључивање у управљање заштићеним подручјима, развили образовни програми за децу, те туристичке понуде које ће унапредити посећеност и развој заштићених подручја.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм