• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Поводом 11. априла, дана заштите природе, Завод за заштиту природе Србије и ЈП „Србијашуме" у сарадњи са Националним парком „Тара" у селу Девићи у Парку природе „Голија" и Резервату биосфере „Голија-Студеница", организовали су трибину о значају подршке и учешћа локалних заједница и јавности у програмима заштите природе на примеру пројекта мониторинга мрког медведа.

Дан заштите природе је прилика да се укаже не само на значај очуване природе већ и на значај одрживог управљања заштићеним подручјима.

Присутне су поздравили др Предраг Алексић, извршни директор Сектора за шумарство и заштиту животне средине, др Данко Јовић, руководилац радне јединице Ниш у Завода за заштиту природу Србије и Драгољуб Шеклер, управник Парка природе „Голија“.

Уважавајући значај подршке локалних заједница за програме заштите резултате пројекта „Мониторинг мрког медведа у Парку природе Голија" др Владан Бједов из ЗЗПС, из аспекта живота људи и медведа на заједничком простору, искуства Националног парка „Тара" у реализацији програма управљања популацијом медведа (заштита и одрживи развој) представио је Ранко Милановић. Такође, су постављене тематске информaтивне табле о мрком медведу у Парку прирoде „Голија".

Дан заштите природе у Србији се прославља од 2009. године, а 11. април је изабран јер је на овај дан 1949. године проглашено прво заштићено подручке у Србији – водопад мала и велика Рипаљка код Сокобање.

Србија представља један од 158 центара светског биодиверзитета. На простору који заузима, од свега 0,82% европског континента, живи 18,6% васкуларне европске флоре, док у фауни кичмењака предњаче птице са заступљеношћу од 66% врста европске орнитофауне. Најочуванији и најзначајнији делови природне баштине проглашени су за заштићена подручја и тренутно их има 460 и чине 7,48% територије Србије.

Поред повећања територије под заштитом, неопходно је радити на унапређењу мера управљања заштићеним подручјима, да очувамо оно што смо већ заштитили. Један од услова да заштићена подручја опстану очуваних природних карактеристика, јесте и укупан однос људи у Србији према природи, подршка и учешће заинтересованих страна у реализацији програма заштите и управљања природним добрима.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм