• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У оквиру пројекта ЕЦО КАРСТ одржана је Тренинг Ц – обука за развој акционог плана и техника комуникације са учесницима из различитих сектора који делују на заштићеном подручју.

 

 

 

 

 

 

 

Обука је одржана од 07. до 10. маја 2018. у Грахову у Нотрањском регионалном парку (Словенија), а учествовало је укупно 35 представника заштићених подручја из девет земаља дунавске регије. Током тренинга су спроведене различите активности с циљем стицања вештина за развој акционих планова у седам пилот подручја, те за процену пословних субјеката за реализацију послова који на одржив начин користе биодиверзитет. Такође, на практичним примерима постављени су и анализирани циљеви очувања за 7 пилот подручја.

Учесници радионице су обишли планину Сливницу и шуме Менишије које су сраниште великих звери (вук, медвед и рис) приликом чега је др. Миха Крофел, доцент на Универзитету у Љубљани и стручњак за велике звери одржао кратко предавање и показну вежбу мониторинга вукова. Последњег дана обуке присутни су обишли пећину “Крижна јама”, Церкнишко језеро, и крашку долину Раков Шкоцјан.

 

О пројекту

Пројекат Еко Карст има за циљ очување карактеристичне биолошке разноврсности крашких подручја у оквиру слива Дунава и развој локалног предузетништва базираног на екосистемским услугама.

Пројекат траје до средине 2019. године и укључује 16 партнера из девет земаља дунавског региона, на челу са Заводом за газдовање шумама Словеније. Укупна вредност пројекта финасираног из Кохезионог фонда ЕУ је 2.273.302,5 евра (ЕРДФ учешће 1.427.776,87 евра; ИПА учешће 504.530,25евра), од чега је део НП Тара 113.850 евра.

Више информација на http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/eco-karst

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм