• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У четвртак, 24. Маја, на европски дан паркова Национални парк Тара је угостио чланове Међудржавног координационог одбора за имплементацију плана управљања стећцима који су обишли некрополе у Перућцу и Растишту.

Стећци су средњовековна надгробна обележја из периода између XI и XV века. Ови камени исклесани блокови јединствени су духовни, уметнички и културни феномен, својствен само за простор централног Балкана. На листи се налази укупно 28 средњовековних гробаља са стећцима, од којих се 20 налазе на територију Босне и Херцеговине, по три на подручју Србије и Црне Горе и две на територији Хрватске.

Некрополе у Србији које су уписане у УНЕСКО-ву листу светске баштине налазе се на територији општине Бајина Башта и то Мраморје у Перућцу и Мраморје у Растишту, и на територији општине Пријепоље – Грчко гробље у селу Хрта.

Током 2018. године Република Србија председава састанцима Међудржавног координационог одбора за имплементацију плана управљања стећцима, па су се стручњаци из Србије, БиХ, Хрватске и Црне Горе састали на Златибору и обишли некрополе у Бајиној Башти и Пријепољу.

 

ЕВРОПСКИ ДАН ПАРКОВА

Европски дан паркова прогласила је Федерација националних паркова Европе, с циљем да скрене пажњу јавности на значај зелених површина. Овај датум је одабран као сећање на проглашење првих европских националних паркова - девет националних паркова у Шведској, 24. маја 1909. године. Први пут је Дан паркова обележен широм Европе 1999. године, а у Србији се обележава од 2001. године. С обзиром да је 2018. година проглашена за европску годину културе овај датум се обележава под слоганом „Културна баштина – то нам је у природи!“.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм