• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У периоду од 1. до 8. јуна представници Националног парка Тара посетили су Национални парк Црни кањон Ганисона (Black Canyon of Gunnison) у Колораду, САД, са којим имају потписан споразум о сарадњи.

Реч је о узвратној посети јер су гости из Колорада посетили НП Тара у јуну 2017. године када је потписан споразум о сарадњи два парка. Циљ посете био је упознавање са вредностима, начином рада и организацијом парка, као и са системом заштите природе у САД, како би се формулисали будући кораци сарадње ова два заштићена подручја.

Поред обиласка Националног парка Црни Кањон Ганисона гости из Србије су се састали са запосленима у парку и разменили искуства о различитим темама везаним за управљање заштићеним подручјима.

Такође, организовани су састанци са  представницима различитих федералних институција надлежних за управљање јавним земљиштем и заштићеним подручјима ниже категорије као што су Управа за шуме (US Forest Service), Биро за управљање земљиштем (Bureau for Land Management) и Дивљи свет и паркови Колорада (Colorado Parks and Wildlife).

Представници НП Тара састали су се и са градоначелником и већницима Монтроза, представницима округа Монтроз и заступницима конгресмена и сенатора Колорада.

Поред овог одржана је јавна презентација Националног парка Тара којој је присуствовало преко 50 грађана Монтроза као и састанак са НВО пријатељи НП Црни Кањон.

У наредном периоду биће договорени даљи кораци сарадње два парка.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм