• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У уторак, 19.06.2018. у хотелу „Цептер Дрина“ у Бајиној Башти одржана је радионица под називом "Могућности за развој зеленог предузетништва". Радионицу је организовао ЈП „Национални парк Тара“ у оквиру пројекта Еко Карст уз помоћ Завода за шуме Словеније и Глобалног фонда за природу из Немачке.

На радионици је учествовало око 40 особа – представника локалног становништва и привреде, Завода за заштиту природе Србије, Шумарског и Биолошког факултета, WWФ-а, РРА Златибор, општине Бајина Башта као и запослени у Националном парку Тара. Догађај отворио в.д. директор НП Тара Драгић Караклић, а модертор је био познати новинар Јован Мемедовић.

Након уводне презентације о пројекту и резултатима мапирања екосистемских услуга присутни су подељени у 5 радних група у којима су анализирали изабране услуге, мапиране садржаје и начин мапирања. Други, део радионице започео је презентацијом примера добре праксе из области пробиодиверзитетских послова. Након чега су учесници радионице поново подељени у 5 група како би направили СWОТ анализу за изабране услуге са циљем да се размотре снаге и прилике као и недостатке и слабости подручја за развој одређених послова који су у складу са очувањем биолошке разноликости.

На крају су презентовани резултати радионице и смернице за даљи рад. Такође, су најављен конкурс за пословне идеје за „зелене послове“ од којих ће три најбоље бити новчано награђене од стране НП Тара.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм