• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У хотелу “Оморика“ 08.06.2018. године одржан је скуп “Стање и могућности сарадње на одрживом развоју приватних шума“ у организацији Еколошког удружења Драгачево, Регионалне развојне агенције Златибор и ЈП “Национални парк Тара“. Скуп је организован у оквиру пројекта "Промоција одрживе употребе биоенергије и алата и инструмената енергетске ефикасности у зградарству у Златиборској области", који спроводи Регионална развојна агенција Златибор. Пројекат је помогла Влада Савезне Републике Немачке преко Немачке организације за међународну сарадњу – ГИЗ.

Скупу су присуствовали представници пољопривреде, шумарства и водопривреде - Управа за шуме, Министарства за заштиту животне средине, ЈП “Србијашуме“, ЈП “Војводинашуме“, Шумарски факултет из Београда, Завод за заштиту природе Србије, предузећа која управљају манастирским шумама, удружења шумовласника из Србије (Хомоље, Браничево, Жагубица, Растиште, Заовине, Баре, Бор...). Такође, су учествовали и гости из региона, предвођени делегацијом Савеза власника шума из Словеније, представници Регионалног центра за шумарство и рурални развој, тзв. ReFoRD мреже, која окупља националне савезе удружења шумовласника Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Бугарске, Босне и Херцеговине. 

ЈП “Национални парк Тара“ на скупу је имао две презентације и то:

- Специфичности газдовања у Националном парку Тара, коју је представио Александар Ђурић

- и Специфичности газдовања приватним шумама-шума сопственика на територији општине Бајина Башта, коју је представила Јелена Станковић Јанковић.

Циљ скупа је била размена информација, знања и примера добре праксе везаних за приватне шуме, с обзиром, да приватне шуме у Србији обухватају око ½ укупне површине под шумом.

Констатовано је да одрживост не познаје границе власништва, и да је потребно дрвном масом газдовати на рационалан начин водећ рачуна о очувању шумских екосистема.

Гости из Словеније су обишли Национални парк Тара са Иваном Драгојловићем и Гораном Јелесавчићем који су их упознали са начином газдовања у приватним шумама.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм