• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

WWF – Светска организација за природу у Националном парку Тара спроводи пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“, у оквиру којег жели посетиоцима да пружи јединствено туристичко искуство које подразумева интерпетацију јединствене природе Таре.

Почетком маја 2017. године у Националном парку Тара заједно са Парковима Динарида – мрежом заштићених подручја Динарида и у сарадњи са управљачима националних паркова Тара и Биоградска гора (Црна Гора), WWF је организовао обуку за интерпретацију живог света, са посебним нагласком на интерпретацију мрког медведа.


Интерпретација природе, као начин комуникације, посетиоцима открива многа значења природне и културне баштине заштићених подручја. У интерпретацијском дијалогу, уместо само информација, посетиоци добијају нова знања, искуства, повезују се са природом и желе да је штите. Овај вид представљања природних и културних богатстава не подразумева само шетњу или разговор, већ и много других делатности са заједничким циљевима, између осталих и постизање бољег односа посетилаца са природом.


Приручник, који су развили консултанти из Словеније са дугогодишњим искуством у интерпретацији природе, можете преузети са десне стране ове страние. Приручник се може користити и у другим заштићеним подручјима ради допуњавања туристичких понуда.


Пројекат „Посматрање медведа“ који WWФ Адриа спроводи у Националном парку Тара део је шире иницијативе праћења популације мрког медведа и успостављања еколошких коридора у региону, али и одлична могућност за интерпретацију мрког медведа у заштити природе у националним парковима.


Пројектом се промовише суживот људи са медведом као предуслов заштите природе, али и креирање потенцијала за све заинтересоване кој укључивањем у туристичку понуду желе да на одговоран начин промовишу мрког медведа у локалној заједници.

 

Приручник можете преузети ОВДЕ

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм