• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Бајина Башта - У Националном парку Тара одржана је још једна радионица у циљу креирања туристичког пакета заснованог на одрживом посматрању мрких медведа и других дивљих животиња, тзв. wildfire туризму. Након што је WWF прошле године организовао прву у низу радионицу на тему креирања wildfire туризма високе вредности и ниског утицаја на природу, када су учесницима представљени његови принципи и потенцијали, овога пута фокус је стављен на директне кораке у креирању самог туристичког пакета у НП Тара.


Радионици под називом „Припрема бизнис и маркетинг плана за wildfire туристички пакет“, присуствовали су представници управљача заштићеног подручја, туристичких агенција из Бајине Баште, удружења спортова у природи, планинара, пружаоца смештаја и активности израде сувенира и кулинарских часова, као и други субјекти који могу да допринесу што садржајнијој и квалитетној туристичкој понуди на Тари.

У Националном парку Тара радимо на креирању јединствених туристичких понуда за одрживо посматрање мрког медведа од којих добробити имају и природа и људи, уз промовисање мера заштите и унапређења станишта ове врсте, суживота медведа и људи, као и потенцијала за развој локалних заједница кроз видове одрживог туризма.

„Авантуристи желе да прате тренд ’живи локално’, што подразумева да се на одабраној дестинацији повежу са домаћинима, да нешто науче и допринесу месту које посећују. Зато ће туристичка понуда обухватити посматрање медведа и других дивљих животиња, активности на заштити природе, учешће у прављењу сопствениих сувенира и у часовима припреме традиционалне хране“, каже координаторка пројекта у Србији, Весна Максмовић.

На радионици су представљени маркетиншки кораци који гарантују успех продаје туристичког пакета, начин израде бизнис плана и одређивања трошкова сваке појединачне активности како би се одредила цена целокупног туристичког пакета, узимајући у обзир и промотивне односно маркетиншке трошкове.

Wildfire туризам је посебно значајан за локалне заједнице у заштићеним подручјима, јер пружа могућност директне зараде од туристичког пакета. Мештани учествују у његовом креирању, а касније и у његовој реализацији. Предност овог вида туризма је та што се посебна пажња посвећује заштити природе, али и чињеница да већи проценат од зараде остаје локалној заједници, за разлику од масовног туризма када највећи профит остаје туристичким агенцијама.

„Ако све заинтересоване стране разумеју конкурентно тржиште wildfire туризма, оне ће саме најбоље да схвате које су им могућности за развој успешних туристичких производа, као и које захтеве треба да испуне према међународним туроператерима који шаљу госте у Србију. Успешни туристички производи захтевају обучене и оснажене локалне актере, што представља кључну инвестицију у процесу креирања туристичког пакета, а то је управо оно што WWF ради“, додаје Максимовић.

„Не остављај траг“

У оквиру креирања јединствене туристичке понуде која је заснована на принципима одрживог туризма, а посебна пажња усмерена на заштити природе, WWF је на Тари одржао и обуку „Не остављај траг“ („Леаве Но Траце“ - ЛНТ). У питању је образовни програм који је настао још 1991. године у Сједињеним Америчким Државама као одговор на све већу потребу да заштићена подручја постигну одговарајућу равнотежу између очувања природних и културних ресурса и пружања квалитетне услуге рекреације у природи.

Учесници ове обуке били су чувари природе и ловочувари ЈП „Национални парк Тара“, планинари Планинарског клуба „Тара“ и представници Удружења спортова у природи „Греен Беар“. Фокус обуке стављен је на седам принципа којима се избегава или максимално умањује утицај човека на природне рерусе, а истовремено осигурава позитивно искуство боравка у природи за све посетиоце. Сви учесници су добили међународно признате сертификате који потврђују да могу самостално да практикују ЛНТ принципе и обучавају друге особе, укључујући и домаће и стране туристе.

Седам принципа „Леаве Но Траце“ обуке подразумевају следеће вештине: 


1. Планирајте и припремите се унапред
2. Путујте и кампујте на чврстим површинама
3. Правилно одложите отпад
4. Оставите оно што нађете
5. Умањите утицај логорске ватре
6. Поштујте дивље биљке и животиње (wildfire)
7. Будите обзирни према другим посетиоцаима

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм