• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Бајина Башта – Национални парк Тара ће у будућности туристима који буду дошли да посматрају мрке медведе понудити јединствено искуство боравка у природи и кроз две нове активности - прављење традиционалних сувенира и часове кувања локалних специјалитета.

WWF заједно са управљачем овог заштићеног подручја прави одрживи туристички пакет посматрања медведа и других дивљих животиња који се заснива на такозваном „high value low impact“ принципу. Туристима се нуде специфичне активности заштите природе које подижу цену аранжмана, а самим тим и профит локалној заједници, док је штетан утицај на природу у дестинацији сведен на минимум. То се постиже кроз органичавање величине групе, проређивање посета или њиховим бољим планирањем.


Туризам високе вредности се увелико ослања на активности у којима гости активно учествују и на тај начин се образују и информишу. Овај вид туризма посебно је занимљив страним туристима жељним авантуре, који су спремни да плате више за искуства која вреднују посебност дестинација, за разлику од понуда у масовном туризму. Они траже еколошки прихватљиве годишње одморе, током којих могу да умање штетне утицаје свог путовања и донесу позитивне промене кроз добровољан рад.


С обзиром на то да је жива култура Западне Србије тако добро очувана, постоје многе могућности да се развије низ културних активности које би биле примамљиве гостима и које би доживљај у НП Тара разликовале од осталих дестинација. Ово је велика предност нових понуда.


„Посетиоци све више желе да се повежу и склопе пријатељства са домаћинима који живе у локалној заједници, желе да учествују у корисном раду током ког могу нешто да науче или да проведу слободно време са домаћинима. Истовремено, желе кући да понесу сувенир којим ће моћи да се похвале односно да покажу да су га сами направили“, објашњава координаторка пројекта у WWF-у Весна Максимовић. 


Будућим посетиоцима Националног парка Тара један од домаћина убудуће ће бити Слађан Игњатовић, вишеструко награђивани локални уметник који у својим радовима осликава начин живота људи са простора Западне Србије. Своје производе нуди и на Јахорини, а препознатљив је по сувенирима чији је главни мотив начин живота мештана западне Србије, као и чувена „Кућица на Дрини“. Спреман је да своје умеће покаже туристима и на тај начин им омогући да са путовања понесу сувенир који су сами направили.


„Придружио сам се прављењу овог туристичког пакета јер је у питању нешто ново за Национални парк и због тога што ће кроз њега посетиоци на другачији начин доживети Србију и Бајину Башту. Верујем да је моја идеја јединствена, интересантна и креативна, а поред утиска желим да посетиоци кући понесу оно што им се највише допадне“, закључује Слађан.


Препричавање доживљаја са путовања не иде без прича о доброј храни. Прави туристи увек ће хтети да дестинацију упознају и „преко стомака“ односно испробавањем локалне кухиње. Туристички пакет који припремају WWF и ЈП „Национални Парк Тара“ нуди им да науче и да их спремају. 


Гастрономски часови ће се одржавати у природи, а једна од локација је у близини видиковца Соколарица у месту Соколина. Ту ће Славица Јеремић туристима показати како да припреме печене јабуке, запечени кромпир са прилозима и мекике, а како ће њени часови бити сезонски, посетиоци који се на Тари затекну на пример за време Ускрса учиће и како да фарбају јаја, или током лета да праве слатко или сок од малина које су, поред шљиве, традиционално воће овог краја.


„Мотивише ме да што више људи посети наш крај, да им представимо наша локална јела и традицију и да заједно уживамо у чарима гастрономије и природе планине Таре“, објашњава Славица због чега се придружила пројекту WWF-а.

У село Солотуша, својим специјалитетима, туристе ће привући и Драгана Обрадовић, која жели да их научи да праве питу савијачу, проју са биљкама и зачинима убраним у националном парку и палачанике са џемом од вишања. У домаћинству гаји кокошке, овце, прави домаћу ракију, а ускоро ће поново гајити и козе.

У свему томе помаже јој син Срђан од којег посетиоци посебно желе да чују како изгледа живот у овим руралним крајевима, али и њена 87-годишња мајка. Стара бака и у тим годинама плете чудесне традиционалне предмете дугиних боја као што су торбице, навлаке за чутуру, миљеи, чарапе и слично, а које украшава перлицама у облику разних животиња. 

Осим активности које пружа локална заједница, WWF ће током лета заједно са управљачем НП Тара тестирати и активности које су засноване на заштити природе, као сто су одржавање камера замки за праћење кретања медведа, садња дрвећа, контрола популације инсеката, прихрана и посматрање дивокоза, сакупљање узорака за научна истраживања, итд.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм