• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У суботу, 29. септембра, у просторијама КД „Брдо“ Крањ отворена је изложба фотографија Националног парка Тара. Фото изложба ,,Тара“ је заједнички рад мађарских уметника Ирене Бекер и Беле Сабоa.

На отварању изложбе фотографија „Тара"  у име НП Тара присутнима се обратио Бориша Чолић. Он је представио национални парк Тара и истакао да ова фото изложба представља заједнички рад мађарских уметника Ирене Бекер и Беле Сабоа и да је то њихов одговор на питање: ,,Како изгледа Тара у очима странаца"?

Поставка је првобитно приказана 12. фебруара 2013. године у галерији ,,Каренге“ на Будиму. После Будимпеште фото изложба ,,Тара“ је гостовала у Ђеру и румунском граду Одореи Секујеск. Те исте године у Бајиној Башти, са овом поставком и у присуству њених аутора обележен је 13. јул – Дан Националног парка Тара. У међувремену, Фото изложба ,, Тара“ гостовала је још у Лесковцу, Нишу, Новом Саду и Љубљани.

О ИЗЛОЖБИ

Ова изложба представља одговор аутора на питање: ,,Како изгледа Тара у очима странаца“? О самој изложби, Милан Ђурић ликовни уметник и директор Културног и документационог центра Срба у Мађарској је рекао:,,На први поглед, тема ове поставке је лепота Националног парка Тара. Када сам био у прилици да упознам материјал ове изложбе, постало ми је јасно да су теме заправо човек и људска душа. Мир и снага које избијају из ових фотографија и одсликавају планину Тару. Међутим, која је веза између пејзажа и људске душе? Она, наизглед не постоји. Или ипак постоји? Она нас дубоко дотиче док посматрамо ове снимке пролазног тренутка?“.

 

фото: Борут Принчич

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм