• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Четврти Управни одбор пројекта Еко карст одржан је од 24. до 28. септембра у парку природе Апусени у Румунији. На овом догађају су се окупили сви пројектни партнери из 9 држава дунавског басена, како би размотрили напредак у реализацији пројектних активности.

На почетку састанка госте је поздравио господин Разван Пуиа, шеф кабинета префекта округа Бихор, истакавши значај Еко карст пројекта за цео регион и пожелео успех у реализацији пројекта.

Потом је водећи партнер Завод за шуме Словеније упознао присутне са реализованим активностима у трећем пројектном периоду. Такође, представници пилот подручја су имали прилику да представе резултате првог круга радионица са локалним становништвом. Током састанка присутни представници су били у прилици да се кроз неколико динамичним и иновативних вежи припреме за другу рунду радионица и да разраде концепт за награде за идеје за зелен предузетништво.

Поред састанака и радионица трећег дан је организован излет и обилазак парка природе Апусени. Еко карст тим је прво посетио бачварску радионицу где су били у прилици да виде традиционалну производњу бачви, каца и других производа од дрвета. Након тога је уследио обилазак пећине Поарта луи Јонеле, а затим и катуна Калинеаза.

У подневном делу програма присутни су се упознали са радом и процесом обраде брђанке (Arnica Montana) у погону Екохерба – Биофлора Апусени. Арника или брђанка прикупљена у парку и обрађена у овом објекту касније ће постати важан састојак познатих производа Веледа. Занимљиво је да је парк природе Апусени једино место у Европи у којем је дозвољено сакупљање арнике. Главни циљ Екохерба - Биофлора Апусени је очување олиготрофних травњака у културном пејзажу, богатих угроженим врстама кроз одрживе начине коришћења земљишта и фер трговину арником. У сарадњи са компанијом Веледа, организују се обуке за локалне сакупљаче ове биљке како би осигурали одрживу бербу.

Последња станица током излета била је јединствена пећина Гетарул де Скаришоара у којој се налази највећи подземни глечер у Европи. Током вечерњег дела програма присутни су се упознали са локалном културом, традицијом и обичајима локалног становништва.

По окончању четвртог управног одбора пројекта Еко карст, уследио је обилазак погона за прераду печурака и шумског воћа. Компанија Емилиан је опремљена најмодернијом технологијом за прераду шумских плодова, а подржава локалну заједницу ангажовањем жена и младих.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм