• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У петак, 26.10.2018. у хотелу „Цептер Дрина“ у Бајиној Башти одржана је радионица под називом "Могућности за развој зеленог предузетништва". Радионицу је организовао ЈП „Национални парк Тара“ у оквиру пројекта Еко Карст уз помоћ колега из Завода за шуме Словеније и Глобалног фонда за природу из Немачке.

На радионици је учествовало око 25 особа – представника локалног становништва и привреде, Завода за заштиту природе Србије, РРА Златибор, општине Бајина Башта као и запослени у Националном парку Тара.

Догађај модерирала новинарка Јелена Божовић. Након уводне презентације о пројекту и досадашњим резултатима имплементације пројекта, а најављени су и следећи кораци како и конкурс за најбоље пословне идеје. Своја искуства бављења сеоским туризмом у заштићеном подручју присутнима је представила Милијана Шеклер из туристичког сеоског домаћинства „Шеклер“ са Рудног  из Парка природе Голија. Потом су учесници радионице подељени у 3 радне групе у којима су анализирали потенцијале и проблеме за бављење туризмом и пчеларством у Националном парку Тара. Након презентовања закључака које су донеле 3 групе уследила је групна дискусија.. Након чега су учесници радионице поново подељени у 5 група како би направили СWОТ анализу за изабране услуге са циљем да се размотре снаге и прилике као и недостатке и слабости подручја за развој одређених послова који су у складу са очувањем биолошке разноликости.

 

О пројекту

Пројекат Еко Карст има за циљ очување карактеристичне биолошке разноврсности крашких подручја у оквиру слива Дунава и развој локалног предузетништва базираног на екосистемским услугама.

Пројекат траје до средине 2019. године и укључује 16 партнера из девет земаља дунавског региона, на челу са Заводом за газдовање шумама Словеније. Укупна вредност пројекта финасираног из Кохезионог фонда ЕУ је 2.273.302,5 евра (ЕРДФ учешће 1.427.776,87 евра; ИПА учешће 504.530,25евра), од чега је део НП Тара 113.850 евра.

Више информација на http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/eco-karst 

фото: Матевж Премелч

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм