• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Националном парку Агталек у Мађарској од 22. до 26. jануара 2019. године држана је конференција о Националним парковима у крашким подручјима.

Конференција је организована у оквиру пројекта „Карст и национални паркови“ који реализује Универзитет Етвеш Лоранд из Будимпеште.

Током конференције представљени су НП Агталек, Мађарска; НП Словачки Карст, Словачка; НП Тара, Србија; НП Крка, Хрватска; НП Викос-Аос, Грчка и ПП Апусени, Румунија. Ова заштићена подручја су презентована из перспективе људи који раде у овим заштићеним подручјима и научника са националних географских института који су их проучавали.

Национални парк Тара су кроз неколико различитих презентација представили Ранко Милановић и Маријана Јосиповић уз помоћ колегиница из Географског института „Јован Цвијић“ Јелене Чалић, Јелене Ковачевић-Мајкић и Јоване Бранков.

Поред конференцијског дела присутни су били у прилици и да обиђу неке од интересантних локалитета у НП Агталек и НП Словачки карст као што су пећине Барадла, Ракочи, Гомбасецка и Силицка ладница.   

Партнери у реализацији пројекта су Институт за географију Унверзитета Павел Јозеф Шафарик из Кошица, Словачка; Географски институт Јован Цвијић, САНУ из Београда; Департман за географију Универзитета у Загребу, Хрватска; и Мађарски географски институт Универзитета Бабош Бољаи из Клуж/Напоке, Румунија. У оквиру пројекта се проучавају следећа подручја: НП Агталек, Мађарска; НП Словачки Карст, Словачка; НП Тара, Србија; НП Крка, Хрватска; НП Викос-Аос, Грчка и ПП Апусени, Румунија.

фото Laszlo Mari

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм