• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Поводом 21. марта, Међународног дана шума, Национални парк Тара је у сарадњи са Предшколском установом „Невен“ организовао садњу садница Панчићеве оморике у дворишту вртића.

Национални парк Тара има изузетно добру сарадњу са предшколском установом „Невен“ из Бајине Баште и користи сваку прилику да децу из вртића укључи у еколошке акције и да им пренесе поруке о заштити и очувању природе. Међународни дан шума је био прилика да се нашим најмлађим суграђанима укаже на значај шума и њиховог очувања и одрживог коришћења. У сађењу Панчићевих оморика учествовала је група предшколаца, а кроз кратко предавање представници НП Тара су их упознали са овим ретким дрветом и другим значајним врстама у парку.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је 21. децембра 2012. године резолуцију којом је 21. март проглашен светским Даном шума, како би се подигла свест заједнице о значају шума и допринело њиховом очувању и одрживом газдовању. Пре тога, овај датум је још од 1971. године обележаван као Дан шума, на иницијативу Генералне скупштине Европске пољопривредне конфедерације, а коју је касније подржао FAO.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм