• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Дан заштите природе, 11. април, Национални парк Тара обележио је доделом награда и подстицајних средстава за пословне идеје које ће допринети заштити природе и, истовремено, омогућити одрживо коришћења природних ресурса.

Живети на простору Националног парка је, са становишта природних вредности, посебна привилегија, али управо због свих драгоцености које су у режиму заштите и посебна обавеза и извесно ограничење у пословним подухватима. Зато је Национални парк Тара кроз пројекат "Еко карст", у оквиру "Интеррег ДТП" позива, наградио три најбоље пословне идеје, које ће се реализовати у Националном парку.

На конкурс за најбоље пословне идеје за пословање блиско природи пристигло је 11 пројектних пријава. Жири састављен од стручњака из Завода за шуме Словеније, ЗаВита д.о.о. (Словенија), Глобалног фонд за природу (Немачка), Регионалне развојне агенције „Златибор“ и новинарке РТС-а Јелене Божовић изабрао је најбоље.

Трећа награда, у износу од 47.000 динара, припала је удружењу грађана „Биос“ из Бајине Баште за пројекат „Еко сапуни – тарски сапун“. Пројекат предвиђа производњу сапуна на традиционални начин уз укључивање локалног становништва у производњу и набавку сировина, а нагласак ће бити стављен и на едукацију о штетности стандардних детерџената које користимо.

"Набављаћемо основне сировине као што су свињска маст и говеђи лој, а онда долази онај занимљивији део, у ствари, одабир ливадског или лековитог биља, који ће свакако својим саставом допринети квалитету тих сапуна" каже Јасна Станковић из Удружења грађана „Биос".

Другу награду, у износу од 70.000 динара, освојио је Милош Стевановић из села Јагоштица са идејом за изградњу сушаре за аутохтоне сорте воћа и набавку казана за производњу пекмеза од шумских плодова и дивљих воћки. Пројекат се темељи на сертификацији целог села за зону органске производње и очувању генофонда.

"Планирам набавку казана за прављење пекмеза, од аутохтоних врста шљива, маџарке, дивљих крушака и аутохтоних крушака, калемљених који би осавременио процес уз очување традиционалних процес", наводи Милош Стевановић из Јагоштице на Тари.

Прву награду, у износу од 118.000 динара, добио је Милош Јовановић из села Растиште за идеју за сакупљање пчелињег отрова и изградња апи коморе. Допринос пчела очувању биолошке разноврсности и ретких биљних врста на овом подручју је изузетно значајан.

"У мом пројекту, у сакупљању пчелињег отрова и бављења пчеларством, немам никаква ограничења... А сама идеја ми се јавила 2018. године, због малих прихода органског меда, тако да сам морао да смислим нешто од споредних пчелињих производа " наводи Милош Јовановић из Растишта.

Поред ових награда још троје апликаната ће бити у прилици да путује у Словенију на завршну конференцију „Еко Карст“ пројекта. Новчане награде је финансирао национални парк Тара из својих средстава.

Национални парк Тара, обухвата око 25.000 хектара, и чува више од 1200 биљних и најатрактивније животињске врсте. Шуме Таре су по лепоти и богатству, међу највреднијим у Европи, а улога човека у овом заштићеном кречњачком подручју, док ради и приходује, неодвојива је од обавезе да та природна блага штити и развија.

"Ово је само једна од низа различитих активности које ће допринети, како очувању природе, тако очувању и бољем животу становништва на подручју Парка", каже Маријана Јосиповић из Националног парка Тара.

Дан заштите природе, 11. април, је установљен 2009. године Законом о заштити природе и обележава се са циљем да се најшира јавност подсети на улогу и значај заштите националне природне баштине. Овај датум је изабран јер је 11. априла 1949. године. први пут институционално заштићено једно природно добро у Србији – Споменик природе „Велика и Мала Рипаљка“ у општини Сокобања.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм