• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Поводом Светског дана планете Земље у Центру за посетиоце на Митровцу на Тари, отворена је нова едукативна изложба „Медин кутак“, која је креирана заједничким радом WWF Adria и Националног парка Тара.

„Медин кутак“ је модерна едукативна и интерактивна поставка, која ће највише користити млађим посетиоцима Таре, да се упознају са карактеристикама мрког медведа, због чега је он заштићена врста у нашој земљи и како се треба опходити према шумама које представљају његово станиште.

Отварање ‚Мединог кутка‚ део је једног већег пројекта који радимо заједно са WWF-ом, а који је усмерен на развој локалног становништва. Циљ пројекта је да се на Тари створи више туристичких садржаја, али да се кроз њих истакне значај заштите природе. Пре 20-30 година улога људи који живе у заштићеним подручјима се скроз другачије посматрала, док данас радимо на томе да он буду ти који ће спроводити туристичке активности“, истакао је директор Националног парка Тара Драгић Караклић.

Нова поставка део је ширег рада на заштити мрког медведа. Чињенице и веровања о медведу преносе се са колена на колено, и често смо сведоци предрасуда људи о овој врсти. Надамо се да ће се путем ове поставке деца, мештани, али и домаћи и страни туристи, упознати са особинама мрког медведа, заволети шуму као његово природно станиште, и схватити значај очувања ове врсте за данашње и будуће генерације., истиче Весна Максимовић, координаторка теренског пројекта у Србији.

Светска организација за природу искористила је овогодишњи Дан планете земље за промовисање Националног парка Тара у којем спроводи програм „Заштићена подручја за природу и људе“. У оквиру њега осмишљен је нови туристички пакет који се заснива на посматрању дивљих животиња и промовисању очуване природе, док у осмишљавању и спровођењу активности учествује локална заједница. На овај начин становници имају директну финансијску добробит, за разлику од масовног туризма који не укључује локално становништво и може имати негативан утицај на природу.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм