• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Планинарски клуб Тара, поштоваоци манастира Рача и монаси братства ове древне светиње организовали су радну акцију са циљем да се поново оспособи пешачка стаза од манастира Рача до скита Св. Ђорђа и Лађевца.

Стаза је посвећена чувеним рачанским монасима, утемељивачима нове српске књижевности, у XVII веку. Након поплава 2014. године на овој изузетно важној туристичкој стази појавило је се клизиште које је у почетку отежавало пролаз делом стазе. Даљим ширењем клизишта стаза, дуга око 2 км, практично постала непроходна.

Захваљујући учесницима радне акције стаза је поново у функцију, а новина је око 300 метара нове стазе којом се заобилази клизиште. За разлику од првобитне стазе овом се директно излази на скит Св. Ђорђа који је, као део манастира Рача, био центар чувене „Рачанске преписивачке школе“ до велике сеобе Срба.

Радна акција, која је поново бројним туристима и верном народу омогућила прилаз овој заједничкој нам светињи, има за циљ да представи скит Св. Ђорђа на манифестацији „Ћирилична баштина“ која се одржава у Бајиној Башти од 24 до 26. маја ове године.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм