• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У среду, 29. маја, у Туристичкој организацији Србије представљене су 23 нове туристичке понуде и два пакета, засновани на одрживом туризму који подразумева минималан утицај на природу и директно учешће локалне заједнице у аранжманима који се нуде посетиоцима.

Сигурно да ће посматрање медведа, као једна од активности која се нуди на Тари, бити веома занимљив доживљај не само за наше, већ и бројне стране туристе. Ми ћемо ове понуде промовисати и надамо се да ће допринети томе да Србија буде део листе пожељних туристичких дестинација“, изјавила је Љиљана Черовић, руководилац Службе за управљање и промоцију туристичких производа у Туристичкој организацији Србије. 
 
Тара, као једно од последњих станишта мрког медведа у Европи и најочуванијих подручја у нашој земљи, нуди јединствено искуство боравка у очуваној природи, те су у понуди и посматрање дивокоза, праћење трагова дивљих животиња и праћење популације штетних шумских инсеката. Како би употпунили причу о мрком медведу, у понуди су и планинарење и одржавање планинарских стаза, кајакинг, часови кулинарства, ткања, израда сувенира, као и друго.
 
Све ове активности прилика су да се локална заједница промовише. Национални парк Тара постоји већ скоро 38 година и ми стално тражимо баланс између заштите природе и потреба локалног становништва. Кроз одрживи туризам постижемо управо то. Наш интерес као управљача није само економски, већ и ширење позитивне слике о националном парку, да се скрене пажња на потребу заштите природе", каже Ранко Милановић изНационалног парка Тара. 
 
Овај вид туризма нуди алтернативни извор прихода локалној заједници, за разлику од масовног туризма који само делимично подржава локално становништво.
 
„Страни туристи желе доживљај активног учествовања у корисном раду  током ког могу нешто да науче и да се информишу, склапајући пријатељства са домаћинима. Они желе што садржајнији доживљај посете нетакнутим и релативно неоткривеним дестинацијама, где би својим доласком допринели заштити природе. За ове туристе главно средство ужитка није оружје већ фотоапарат“, изјавила је Весна Максимовић, координаторка пројекта у Србији.
 
 У оквиру туристичких понуда нису занемарени најмлађи. У Центру за посетиоце на Митровцу у Националном парку Тара, отворен је “Медин кутак”, модерна едукативна и интерактивна поставка, кроз коју се посетиоци упознају са карактеристикама мрког медведа и шума Таре као његовог станишта.

У развијању туристичких понуда учествовали су „WWF Adria“ – Светска организација за природу, ЈП „Национални парк Тара“ и локални предузетници, а у оквиру програма „Заштићена подручја за природу и људе“ који финансира Шведска међународна развојна агенција (СИДА).


  фото: Степан Михајловић

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм