• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У организацији Завода за шуме Словеније од 17. до 20. јуна 2019. године у Постојни, у Словенији, одржана је завршна конференција пројекта „Еко Карст – услуге екосистема крашких заштићених подручја – покретачка снага локалног развоја“.

Конференцији су присуствовали сви партнери из девет земаља (Аустрије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Немачке, Румуније, Словеније, Србије и Црне Горе). Поред чланова пројектног тима из НП Тара овом догађају су присуствовали и представници локалне заједнице са подручја парка и стручњаци регионалне развојне агенције Златибор и Општинске управе Бајина Башта

Представници локалне заједнице добили су прилику да пред аудиторијумом од стотинак учесника сајма послова блиских природи из дунавске регије презентују своје, награђене, пословне идеје.

Након конференције учесници су посетили Постојнску и Шкоцјанску јаму, „Живи музеј краса“ и локалне произвођаче меда и вина те се том приликом упознали с њиховим начином рада и сарадњом са заштићеним подручјима.

Пројекат „ЕКО КАРСТ“ је осмишљен како би се искористио потенцијал седам заштићених крашких подручја из седам земаља дунавског региона – Аустрије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Румуније, Словеније и Србије као фактора економског развоја на основу одрживог управљања.

Циљ пројекта је био мапирање екосистема, очување карактеристичне биолошке разноврсности крашких подручја и развој локалног предузетништва базираног на пословима блиским природи.

 фото: Надира Бербић и Удо Гатенохнер

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм