• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Поводом Дана Националног парка Тара - 13. јула у Центру за посетиоце у Бајиној Башти одржана је промоција фото монографије “Национални парк Тара“. Потом је отворена изложба слика са ликовне колоније одржане у фебруару на Митровцу у организацији НП Тара.

Присутне је поздравио Драгић Караклић, директор Националног парка Тара, који је истакао да је улога управљача поред заштите природни и културних вредности и промоција истих и захвалио се свима сарадницима на помоћи и труду. Такође, је нагласио да смо имали срећу да успоставимо сарадњу са релевантним институцијама и појединцима из земље и иностранства и да ћемо имати још заједничких активности.  

Бориша Чолић, уредник фото монографије, говорио о значају презентовања Таре у земљи и иностранству и најавио будуће промоције у Београду и Будимпешти, ретроспективну изложбу и нови фото сафари.

Гостима се обратио и професор Сабо Бела, фотограф чији радови доминирају у монографији, нагласивши да је на Тару и у Бајину Башту дошао случајно на један дан, али се испоставило да и после 9 година ово подручје представља непресушну инспирацију за њега и преко 100 мађарских фотографа који су боравили овде. Такође, је нагласио да иако су Срби и Мађари суседи вековима јако мало знају једни о другима и да су фото сафари „Тара“ и изложбе и друге промотивне акције НП Тара у Мађарској начин да се то превазиђе.  

На крају се гостима обратио и професор Зоран Блажина који је дизајнирао ову публикацију и селектовао фотографије истакавши да је било јако тешко направити избор из фонда од преко 1000 одличних радова и да је избор вршио без обраћања пажње на имена аутора. Он је рекао и да је током рада на фото монографији схватио колико не познаје Тару и да зато сматра да ће ова фото монографија отворити нове видике и приказати Тару у једном новом светлу.

Од аутора чији су радови заступљени у фото монографији промоцији су присуствовали Ненад Марић, Јожеф Ишпанович, Владимир Мијаиловић и Милорад Новаковић.

За крај присутни су погледали изложбу слика насталих на Ликовној колонији „Тара 2019“ одржаној на Митровцу. Приказан је 21 рад 11 аутора из Србије. Учесници те колоније били су Небојша Ђурановић, Славица Марковић, Славољуб Радивојевић, Јасна Опавски, Оливера Протић, Марија Ђорђевић (Београда), Дејан Миливојевић, Наташа Радосављевић (Јагодина), Зорица Ђорђевић (Параћин) Милена Ференчевић (Сомбор) и Јелена Враговић (Вршац).

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм