• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У среду, 18. септембра, у просторијама Туристичке организације Србије у Београду одржана је промоција фото монографије „Национални парк Тара“.

Публици је представљена публикација која треба да буде водич кроз природне загонетке Таре и да код читалаца побуди жељу и потребу да дођу у национални парк и сами се увере у ову лепоту.

Присутне госте је поздравио Драгић Караклић, директор ЈП „Национални парк Тара“, који је истакао да је ова фото монографија настала као плод дугогодишње сарадње са домаћим и страним фотографима и неколико одржаних фото-сафарија.

Професор Сабо Бела из Мађарске, аутор са највише фотографија у овој књизи, је рекао да његова љубав према Тари траје десет година и још не јењава, а све је почело једним случајним доласком. Он је, такође, нагласио да нас језик уметности спаја и превазилази језичке баријере наша два народа.

Уредник фото монографије Бориша Чолић је нагласио да је она посвећена шумарском инжењеру Стевану Коларевићу - човеку који је први овековечио лепоте Таре фото апаратом. Поред тога господин Чолић је истакао да је посао уредника био значајно олакшан када за сараднике имате врхунског дизајнера, песника и лектора.

Селекција фотографија и дизајн фото монографије поверени су професору Зорану Блажини. Он је рекао да је фотографије бирао према свом сензибилитету, без обзира на имена аутора и да је било јако тешко изабрати осамдесетак фотографија из фонда од преко хиљаду радова.

Програм је водила Јелена Божовић новинар РТС-а, а стихове Милосава Тешића је казивао глумац Јован Јелисавчић.

У фото монографији су радови 36 аутора, који су оплемењени стиховима академика Милосава Тешића и новинарке Јелене Божовић, за лектуру је била задужена Мирјана Јосић, а рецензент је био Владимир Татаревић. Штампу публикације је финансијски подржало Министарство заштите животне средине.

 

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм