• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Поводом Дана чистих планина и Светског дана туризма, Национални парк Тара у сарадњи са Туристичком организацијом Тара-Дрина, Туристичком агенцијом Таратурс и општином Бајина Башта, ЈКП “12. Септембар“ је организовао 23. септембра чишћење језера Перућац.

У акцију се укључило 20-ак лица која су уз помоћ 8 чамаца обавили чишћење језера Перућац од бране ХЕ Бајина Башта узводно до уласка у кањон Дрине. Прикупљено је око 350 врећа отпада који је плутао поред обале језера или се налазио на њој.

- Дошли смо да подржимо акцију НП Тара и да на делу покажемо да се залажемо за чисто језеро Перућац које има велики туристички потенцијал. Добро би било да се у будућности овакве акције организују заједно са НП Дрина из Републике Српске. Оваквим акцијама би требало дати већу медијску подршку у циљу окупљања што већег броја оних који би узели учешће у њима- истиче Синиша Спасојевић из Туристичке организације „Тара-Дрина“.

– На жалост отпада, кога Дрина доноси из горњег тока у језеро Перућац, увек има. Сада га има значајно мање, јер се делимично зауставља и сакупља у Вишеграду. Највише је пластичних кеса и флаша.  Kад порасте ниво језера, онда вода плави обале па тако захвата отпад који се често одлаже на њима - истиче рибочувар Раде Веизовић.

Прикупљени отпад је депонован на обали код бране одакле су га о камиони  ЈKП „12. септембар“ транспортовали на Регионалну депонију Дубоко код Ужица.

Ово је друга акција чишћења језера Перућац ове године, али како је организована  радног дана, из оправданих разлога, изостао један број учесника који су раније редовно долазили. Овај пут није било риболоваца, планинара и чланова више еколошких друштава.

Следећа акција је планирана за април следеће године.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм