• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Од 2 до 4. октобра 2019. године, у Националном парку Сутјеска одржан је трећи по реду Дан управљача заштићених подручја у БиХ. Догађај је организовао Програм уједињених нација за животну средину (УНЕП) уз сарадњу и подршку Републичког завода за заштиту културно–историјског и природног наслеђа Републике Српске.

Догађај представља иницијативу за унапређеном комуникацијом и сарадњом управљача заштићених подручја у БиХ с циљем адресирања тренутних изазова у управљању заштићеним подручјима и области заштите природе, генерално.

Теме овогодишњег Дана управљача биле су:

- организација надзорничке службе у заштићеним подручјима

- планови управљања

- стручни капацитети за управљање заштићеним подручјима

- туризам у заштићеним подручјима

Ово је била прилика и да се презентују и искуства из околних земаља па су представљене активности НП Тара на развоју туризма и повезивању са локалном заједницом. Такође, као гости своје активности су представили и ЈУ „Зелени прстен“ Загреб,Министрство околиша и енергетике Републике Хрватске, Паркови Динарида и Светска организација за природу (WWF Adria).

Трећи дан управљача је организован у оквиру пројекта "Постизање очувања биолошке разноликости кроз успостављање и ефикасно управљање заштићеним подручјима и изградњу капацитета за заштиту природе у Босни и Херцеговини". Пројекат спроводи Програм уједињених нација за заштиту околиша (УНЕП) у партнерству и сарадњи са надлежним министарствима и ентитетским институцијама, а финансиран је од стране Глобалног фонда за заштиту животне средине (ГЕФ). Главни циљ пројекта је очување биодиверзитета кроз успостављање и ефикасно управљање заштићеним подручјима и првенствено је усмерен на проширивање заштићених подручја у Федерацији БиХ и Републици Српској.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм