• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Са лепим и топлим временом повећава се и вероватноћа да у природи сретнете змије. Нема потребе за паником, али је опрез неопходан.

Познато је да се змије боје више од људи, него ми од њих. Уколико одлазите у природу носите дубоку обућу, дебеле чарапе и дуге панталоне, а ако наиђете на змију покушајте да је заобиђете. Не покушавајте да је отерате и тучете штапом. Такође, док шетате шумом било би добро да правите мало јаче кораке или да лупкате неким штапом како би змија осетила вибрације и побегла пре него што наиђете на њу. Када остављате одећу или обућу на местима која су доступна змијама, пре него што се обучете добро прегледајте гардеробу како би били сигурни да се змија није негде увукла.

Поскок, фото: Предраг Костин

ПОСКОК (Vipera ammodytes) је најраспрострањенија, најдужа и најопаснија европска отровница. Позната је и под именима камењарка и присојкиња. Одрасле јединке нарасту око 65 цм, мада могу да достигну и 100 цм. На глави има израштај у облику „рогића“. Мужјаци су пепељастосиви, а женке су најчешће смеђе, сивосмеђе или црвеносмеђе, са израженом ромбоидном шаром на леђима. У природи је забележено само неколико случајева поскока који нису имали свој карактеристичан "рог".

Поскок је прилично је трома змија и није агресиван, а када је узнемирен почиње да сикће и покушава да побегне. Насупрот веровању, поскок не уме да скаче. Међутим, може да смота задњи део тела, па онда уздигне предњи и брзо га избаци напред да угризе жртву, због тога се стиче утисак да „скаче“. Досег таквог „скока“ је 40 цм.

Од свих европских отровница, има највеће отровне жлезде и зубе које могу нарасти до 1 цм. Отров је изузетно снажан, а уједа само када је у опасности. Смртни исходи код људи су изузетно ретки. Храни се сисарима, гмизавцима, ређе младунцима птица. Природни непријатељи су му куне, дивље свиње, јежеви, неке врсте птица попут чапљи, врана и птица грабљивица.

У НП Тара се среће на сувим, каменитим и добро осунчаним местима. Врста је заштићена према националном и међународном законодавству.

Смукуља, фото: Кристиан Фишер (Christian Fischer/pixabay.com)

СМУКУЉА (Coronella austriaca) је змија неотровница, али је лаици често помешају са  шарком. Глава мало шира од танког тела, према њушци шпицаста, очи мале, зенице округле. Најчешће је браон боје, ређе сива. Највише збуњују пеге по леђима – два реда тамних пега које су иза главе мало веће каткад су у облику рогова или круне. Смукуље немају јако, набијено тело и велику троугласту главу као шарке, цик-цак линију те гребенасте љуске. Зенице су им округле, а код отровница су сужене као код мачке. На боковима још пролази тамна пруга, а од ноздрве преко ока према врату тамна пруга.

Релативно је спора и флегматична, али ако је нападнута узвраћа напад (понаша се као отровница: врат јој је у облику слова S, испушта звук сличан звуку поскока) или се прави мртва тако што се не мрда, изврне главу и испушта карактеристичан мирис-мирис трулежи. Храни се гуштерима, мањим змијама, сисарима, па и инсектима. Ујед није опасан по човека.

Насељава сува и каменита станишта са вегетацијом, до 2.000 м н. в. Има је на целом подручју Таре. Врста је заштићена према националном и међународном законодавству.

Смук, фото: Новердус (Noverodus/pixabay.com)

СМУК, ЕСКУЛАПОВ (Zamenis longissimus Laurenti) је једна је од највећих неотровних змија у Србији. Просечна дужина износи 140 цм, достиже и 200 цм. Леђна страна тела је сивкасте, смеђе или маслинасте боје, некад скоро црна, са белим тачкицама на свакој крљушти. Младунци на прелазу између главе и тела са стране имају по једну жућкасту мрљу па изгледом подсећају на БЕЛОУШКУ.

Храни се најчешће ситним глодарима, мишевима и волухарицама, гуштерима и младим птицама и свој плен убија дављењем.

Насељава углавном сувља станишта обрасла вегетацијом, листопадне шуме, жбуње, јако је добар пењач па се може наћи и на дрвећу где тражи плен. Настањује цело подручје Таре. Врста је заштићена према националном и међународном законодавству.

Белоушка, фото: Маркта Маков (Markta Machov/pixabay.com)

БЕЛОУШКА (Natrix natrix) је једна од најчешћих врста змија у Србији. Дужина тела је 80–120 цм. Променљиве је боје, углавном маслинастозелене са тамним мрљама; има и јединки са две уздужне беле мрље на телу. На глави се у заушном делу налазе две полумесечасте мрље беле или жуте боје, по којима је и добила име.

Најчешће се среће поред бара, језера, канала или већих река у мирнијем делу тока. Безопасна је и ретко се брани уједањем. Када је узнемирена, често сикће и напада затворених уста, веома ретко уједа. Уколико осети да је смртно угрожена прави се мртва тако што се изврне на леђа и отвори уста. Кад је у опасности, најчешће поврати желудачни садржај или избаци цревни садржај, чији непријатан мирис отера непријатеља. Храни се претежно жабама. Добар је пливач. Заштићена је према националном и међународном законодавству.

Рибарица, фото: Ранко Милановић

РИБАРИЦА (Natrix tessellata) је неотровна змија чија дужина тела износи 80 до 140 цм. Једина је неотровна змија која има изразито троугласту и издужену главу. Основна боја је маслинаста са тамним мрљама дуж целог тела. На трбушној страни налазе се шаре у облику шаховског поља.

Рибарица у самоодбрани избацује секрет непријатног мириса и претвара се да је мртва. Изузетно је добар пливач. Храни се искључиво рибом (отуд и назив), и то углавном болесним и озлеђеним јединкама.

И у НП Тара се среће искључиво поред водених површина у којима су аутохтоне врсте рибе. Врста је заштићена према националном и међународном законодавству.

Према наводима стручњака из ове области на Тари није забележено присуство шарке.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм