• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Поводом 5. јуна Светског дана заштите животне средине у Центру за посетиоце НП Тара у Бајиној Башти је одржана презентација пројекта „SAVE - Очување јединствене биолошке разноликости у сливу Дрине“.

ЈП „Национални парк Тара“ (Србија) у партнерству са ЈП шумарства“ Шуме Републике Српске“ (БиХ) тренутно реализује пројекат „SAVE - Очување јединствене биолошке разноликости у сливу Дрине“ у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020, уз подршку Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије и Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине.

Циљ пројекта је допринос очувању и промоцији биодиверзитета, нарочито угрожених ретких врста, у региону заједничким развојним акцијама у области заштите природе.

Идеја пројекта је да се у 6 општина у сливу Дрине развије дугорочно партнерство и платформа за очување најугроженијих ендемских врста. Стварање еколошке мреже и партнерства, између већине репрезентативних институција на пољу заштите природе обе земаље, унапредиће механизме очувања биодиверзитета и управљања природним ресурсима како би се створили услови да се пре свега сачувају станишта Панчићеве оморике.

Ово ретко четинарско дрво природно се може наћи само у средњем току реке Дрине који обухвата делове западне Србије и источне Босне. Ова врста представља симбол биолошке разноликости читавог региона. Међутим, у последњим деценијама природно распрострањене и број јединки Панчићеве оморике константно опада, а неки од разлога су лоша регенерација и слаба компетитивност са другим врстама потпомогнута, све израженијим, климатским променама. Научници из региона су у својим радовима указали да оморика може нестати у наредних 50 година.

Ова ситуација је алармантна и тражи од нас на брзо реаговање и брзе акције, а обе земље имају глобалну одговорност да сачувају ову јединствену врсту. Пројекат ће обухватити 20 станишта Панчићеве оморике на подручју општина Бајина Башта, Сребреница, Милићи, Рогатица, Вишеград и Фоча које се налазе у сливу Дрине.

Презентацији пројекта су присуствовали представници Завода за заштиту природе Србије, Биолошког факултета Унивезитета у Београду, Општинске управе Бајина Башта и НП Тара.

Светски дан заштите животне средине је дан који се обележава у целом свету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

Датум 5. јуни је одредила Генерална скупштина УН јер се тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године. На конференцији се окупило 113 држава, које су приредиле заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Програм заштите је назван УНЕП. Предлог да се прославља 5. јуни је дала делегација Југославије.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм