• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Србији се 11. априла обележава национални Дан заштите природе који је прилика да се укаже не само на значај очуване природе за опстанак живог света и квалитет животне средине и живљења људи, већ и значај управљања заштићеним подручјима.

За Дан заштите природе у Србији одабран је 11. април, јер је на данашњи дан 1949. године први пут установљен статус једног подручја као заштићеног природног добра, а то су водопади у оквиру Споменика природе "Велика и Мала Рипаљка" на територији општине Сокобања. Овај датум у нашој земљи се обележава од 2009. године.

Србија представља један од шест центара биодиверзитета Европе, са разноврсним екосистемима од субмедитеранског до субарктичког типа, а наши најочуванији и најзначајнији делови природне баштине чувају у оквиру система 470 заштићених подручја која заузимају површину од 7,66 одсто територије наше земље.

Због тренутне ситуације и мера за сузбијање пандемије вируса КОВИД 19 овај датум не обележавамо активностима на терену као ранијих година. Ипак, овим поводом у Центру за посетиоце у Бајиној Башти смо приредили изложбу сатрих рестаурираних фотографија Таре, Дрине и Бајине Баште. Изложбу можете посетити радним данима од 8 до 15 часова уз поштовање епидемиолошких мера.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм