• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

На језеру Перућац у понедељак, 17. маја, организована је акција чишћења плутајућег отпада.

Акцију је организовала туристичка агенција „Таратурс“ из Бајине Баште у сарадњи са Националним парком Тара, Туристичком организацијом „Тара-Дрина“ и ЈКП „12. септембар“.

У акцију се укључило 30-ак лица, углавном из наведених организација, која су уз помоћ 15-ак чамаца чистили језеро Перућац од бране ХЕ Бајина Башта, па узводно до 9 км тј. уласка у кањон Дрине. Прикупљено је преко 500 врећа отпада који је плутао или се налазио на обали језера. У акцији је учествовао и новинар Јован Мемедовић са пријатељем из Ирске. Нажалост, изостало је учешће риболоваца, власника сплавова, чланова еколошких друштава и других љубитеља и корисника језера.

- Дошли смо да подржимо акцију НП Тара и да на делу покажемо да се залажемо за чисто језеро Перућац које има велики туристички потенцијал. На жалост отпада, кога Дрина доноси из горњег тока у језеро Перућац, увек има. Сада га има значајно мање, јер се делимично зауставља и сакупља у Вишеграду. Највише је пластичних кеса и флаша.  - истиче Иван Илић, руководилац службе чувара заштићеног подручја.

Прикупљени отпад је депонован на обали код бране одакле су га о камиони  ЈKП „12. септембар“ транспортовали на Регионалну депонију Дубоко код Ужица.

  

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм