• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У центру за посетиоце у Бајиној Башти предавањем и отварањем изложбе „Старо и нестало воће Србије“ обележен 13. јул дан оснивања Националног парка Тара.

Изложба је реализована у сарадњи са Природњачким музејом Србије, а предавање је одржала Александра Савић ауторка изложбе и кустос музеја. Идеја ове изложбе јесте промоција и заштита аутохтоних врста воћа овог поднебља. Сви заинтересовани ће моћи да погледају изложбу у Центру за посетиоце НП Тара до октобра.

Национални парк Тара је основан 13. јула 1981. године са задатком заштите природних и културних вредности истоимене планине. Ово подручје је ризница природних драгоцености и уточиште за бројне врсте из далеке прошлости. Посебно се издвајају Панчићева оморика и Панчићев скакавац, а треба истаћи да је ово подручје најзначајније станиште медведа и дивокозе у Србији. Ипак, основни феномен Националног парка представљају шуме које покривају 80% територије и спадају међу најочуваније, најквалитетније и најпродуктивније у Европи. Овде је регистрована 1/3 биљних врста Србије, 60 врста сисара, 140 врста птица, 19 врста риба... Геонаслеђе је, такође, јако разноврсно и управо је рељеф у највећој мери био предуслов за изузетну биолошку разноврсност подрчја. Наравно, Тара има и значајне културно-историјске споменике, од којих су најпознатији манастир Рача, задужбина краља Драгутина из 13. века и некрополе са стећцима уврштене на листу УНЕСKО светске културне баштине.

 

Централна прослава јубилеја 40 година Националног парка Тара биће организована у септембру. Тада нас између осталог очекује промоција монографија „Национални парк Тара“ и „Лековито биље Националног парка Тара“, као и документарног филма о 40 година овог заштићеног подручја.

Иза нас је много рада на успостављању система очувања природних вредности планине Таре, али нас исто тако очекују бројни изазови у годинама које нам долазе. Управо због тога ћемо бити још одлучнији у томе да све активности у парку морају бити подређене очувању вредности Таре.

Наши пријатељи из Башта Фест-а са својим гостима, филмаџијама, направили су нам рођенданску честитку која нас је јако обрадовала и на томе им велико хвала.

 

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм