• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У уторак, 27. јула 2021. године, у Центру за посетиоце НП Тара у Бајиној Башти одржана је прва радионица у оквиру пројекта “МОСТ – Мониторинг-Одрживост-Сарадња-Тара”. Овај пројекат реализује Национални парк Тара у сарадњи са Планинарским клубом Тара и ЈУ за управљање геоморфолошким споменицима природе “Пећински парк Грабовача” Перушић из Хрватске.

Тема прве радионице радионице биле су нелегалне и неодрживе активности и њихове последице. Радионицу су водили запослени у Националном парку Тара који су присутнима, планинарима ПК Тара  и представницима Канцеларије за младе општине Бајина Башта, појаснили како препознати нелегалне активности и указали на то које су њихове последице. Онлајн путем радионици су присуствовале колеге из Хрватске представници Пећинског парка Грабовача, које су представиле своја искуства на заштити и промоцији геонаслеђа.

Главни циљ пројекта МОСТ је успостављање механизама сарадње са локалном заједницом ради унапређења мониторинга нелегалних и неодрживих пракси у заштићеним подручјима. Реализацијом пројектних активности биће успостављен модел по коме актери из локалне заједнице, спроводећи своје редовне активности у заштићеном подручју, уједно и врше мониторинг над нелегалним и неодрживим праксама.  

Конкретно, у плану је сарадња са Планинарским клубом Тара из Бајине Баште и обука активних чланова клуба да препознају нелегалне и неодрживе активности и на одговарајући начин реагују на њих. Успостављањем оваквог одрживог модела, ствара се могућност да и сви остали актери из локалне заједнице који своје активности обављају на заштићеном подручју, могу проћи сличну обуку и на тај начин адекватно реаговати у нежељеним ситуацијама. На овај начин добијамо много већи број људи који су способни да препознају нелегалне и неодрживе праксе у заштићеном подручју и да на њих адекватно реагују.

Такође, радиће се на повећању безбедности посетилаца заштићеног подручја кроз стварање услова за успостављање одрживог система за уређење, одржавање и коришћење планинарских стаза.

У сарадњи са ПП Грабовача из Хрватске радиће се на популаризацији и вредновању гео наслеђа и његовој адекватној заштити.

Пројекат ће се реализовати кроз Програм грантова за заштићена подручја који се спроводи у оквиру пројекта „Заштићена подручја за природу и људе II, 2019-2022“ који имплементира „WWF Adria“  у партнерству са Парковима Динарида - мрежом заштићених подручја Динарида. Програм финансира „Sida“ Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм