• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У периоду од 28. до 30. јула у Бајиној Баши и Националном парку Тара је одржан тренинг комуникације и координације у оквиру пројекта „Побољшање система управљања ванредним ситуацијама у прекограничном подручју БиХ и Србије“ суфинансираног средствима ЕУ.

Тренингу су присуствовали радници ЈП “Национални парк Тара”, Шумског газдинства Сјемећ и припадници ватрогасне јединице Рогатица како би унапредили своја тренунта знања и вештине из области комуникације и координације.

Током првог дана тренинга присутни су били у прилици да се упознају са основним вредностима и системом заштите од шумских пожара у Националном парку Тара. Др Горан Ђорђевић, дугогодишњи начелник сектора за ванредне ситуације града Пожаревца је одржао презентацију на тему „Комуникација и координација под ватром“. Након теоретског дела приступило се вежби комуникације и координације приликом пожара.

Другог дана тренинга одржана је теренска вежба комуникације и координације у условима симулираног пожара. Током теоретског дела тренинга др Горан Ђорђевић је одржао предавање на тему „Процедуре и управљање ризицима на шумским пожарима“.

Трећег дана тренинга планиран је обилазак пожаришта у Заовинама из 2012. године, нажалост, учесници тренинга  су узели учешће у гашењу пожара у највећем станишту Панчићеве оморике на паденима Великог стоца у пограничном подручју на територији општине Вишеград.

Пројекат „Побољшање система управљања ванредним ситуацијама у прекограничном подручју БиХ и Србије“ ће трајати 18 месеци, до септембра 2022. године, а спроводе га Општина Рогатица (БиХ) и ЈП „Национални парк Тара“ (Србија) у укупној вредности од 429.737,52  евра. Са надлежним Телом за уговарање – Сектор за уговарање и финансирање програма из  средстава ЕУ (CFCU) у оквиру Министарства финансија Републике Србије, уговорено је суфинансирање пројекта средствима ЕУ у вредности од 364.720,94 евра. Поменути износ чини 84,87% укупне вредности пројекта, док ће остатак средстава обезбедити пројектни партнери.

Идеја пројекта je унапређење људских капацитета за превенцију, интервенцију и спасавање, повећање техничких капацитета, израда планске документације и подизање свести локалног становништва о превенцији пожара.

 

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм