• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Националном парку Тара 14. и 15. септембра је одржан други тренинг у оквиру пројекта „Побољшање система управљања ванредним ситуацијама у прекограничном подручју БиХ и Србије“ суфинансираног средствима ЕУ.

Циљ тренинга је био да упозна учеснике са савременом опремом за гашење пожара, превенцијама и процедурама у случају пожара у граничном подручју. Обуци су присуствовали радници ЈП “Национални парк Тара”, Шумског газдинства Сјемећ и припадници ватрогасне јединице Рогатица како би унапредили своја тренутна знања и вештине из ове области.

У склопу тренинга Милисав Мијатовић, чувар заштићеног подручја НП Тара и старији алпинистички приправник, је првог дана одржао теоретски део основне алпинистичке обуке и упознавање са опремом, док је другог дана одржан практични део алпинистичке обуке.

Др Горан Ђођевић је приредио предавање о превенцијама и процедурама приликом гашења пожара као и о избору опреме за гашење пожара.

Другог дана тренинга организована је и посета пожаришту у Заовинама из 2012. године.

Пројекат „Побољшање система управљања ванредним ситуацијама у прекограничном подручју БиХ и Србије“ ће трајати 18 месеци, до септембра 2022. године, а спроводе га Општина Рогатица (БиХ) и ЈП „Национални парк Тара“ (Србија) у укупној вредности од 429.737,52  евра. Са надлежним Телом за уговарање – Сектор за уговарање и финансирање програма из  средстава ЕУ (CFCU) у оквиру Министарства финансија Републике Србије, уговорено је суфинансирање пројекта средствима ЕУ у вредности од 364.720,94 евра. Поменути износ чини 84,87% укупне вредности пројекта, док ће остатак средстава обезбедити пројектни партнери.

Идеја пројекта je унапређење људских капацитета за превенцију, интервенцију и спасавање, повећање техничких капацитета, израда планске документације и подизање свести локалног становништва о превенцији пожара.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм