• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Прослава Нове године и новогодишњих празника готово је незамислива без ватромета, петарди и друге пиротехнике због тога Национални парк Тара апелују на грађане да их не користе.

Услед неправилне употребе пиротехнике може доћи до тешких повреда, опекотина, раздеротина, а неретко и до повреда лица, шаке и других делова тела које могу довести до инвалидитета. Поред узнемиравања других људи и нарушавања јавног реда и мира, нестручно руковање пиротехником може изазвати и пожаре. Такође, коришћење пиротехнике доводи до узнемиравања животиња и нарушавања њиховог станишта.

Због тога апелујемо на све посетиоце да током предстојећих новогодишњих празника не користе петарде и остала пиротехничка средства и да посебну пажњу обрате на електричне уређаје који се користе као украси.

Законом о Јавном реду И миру за нарушавање јавног реда и мира или угрожавање сигурности грађана паљењем пиротехничких производа предвиђена је новчана казна од 50.000 до 100.000 динара или рад у јавном интересу од 40 до 120 часова.

Такође, за нарушавање јавног реда и мира или угрожавање сигурности грађана пуцањем из ватреног или другог оружја или имитације оружја предвиђена је новчана казна од 100.000 до 150.000 динара или казна затвора од 30 до 60 дана.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм