• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Најпрестижнија признања у туризму наше земље, „Туристички цвет“, додељена су 16. децембра у простору Опере и театра Мадленијанум у Београду. Ова награда Туристичке организације Србије традиционално се додељује за значајна остварења у подизању квалитета туристичких услуга, као и за допринос развоју, унапређењу и промоцији туризма, физичким и правним лицима у Србији.

Овогодишњи добитник овог великог признања у категорији „Појединац за допринос унапређивању туризма и подизању квалитета туристичких услуга“ је Ранко Милановић, руководилац Службе информисања, презентације и туризма у Националном парку „Тара“.

Туристички цвет је, ове године, додељен по 36. пут. На конкурс је било пријављено више од 70 кандидата. Одлуку о добитницима награде, донео је жири у саставу: Проф. др Слободан Черовић , декан Факултета за туристички и хотелијерски менаџмент Универзитета Сингидунум, Иван Трифуновић, директор Туристичке организације Врњачка Бања, Ана Емић, новинар у Радио телевизији Србије, Александра Урошевић, члан Управног одбора Туристичке организације Србије, Весна Златић помоћник директора Туристичке организације Србије. Део жирија била је и онлајн публика, која је путем сајта turistickicvet.rs преко 20.000 пута гласала за најбоље.

Награде најбољима доделила је директорка Туристичке организације Србије, мр Марија Лабовић, која се ово приликом осврнула на изазове које је донела пандемија и начине на које се Туристичка организација Србије прилагодила новонасталој ситуацији, као и на резултате остварене током 2021. године. Најавила је и представила нови туристички бренд Србије, који ће бити имплементиран у наредног години.

Присутнима се обратила и помоћница министарке трговине, туризма и телекомуникација, госпођа Јелена Маринковић Орлић, која је истакла значај заједничког рада свих актера у туризму Србије.

Ранко Милановић је имао част да се у име свих добитника обрати присутнима, захвалио се на награди, а у свом говору се дотакао изазова са којима се туризам сусреће у условима пандемије и позвао на блиску сарадњу како би се прилагодили новим приликама. Истакао је и позитивне стране попут чињенице да смо почели да обилазимо и упознајемо своју земљу  и да смо се вратили природи, нашим планинама, селима и бањама, културно-историјским локалитетима.

Добитници награде „Туристички цвет“ за 2021. годину су:

  • У категорији Туристичка организација добитник је: Туристичка организација града Чачка.
  • У категорији Туристичка манифестација добитник је: Роштиљијада Лесковац.
  • У категорији Рецептивна туристичка агенција: KonTiki Travel and Service.
  • У категорији Угоститељски објекат за смештај – хотел, добитник је: Краљев чардак, Копаоник.
  • У категорији Угоститељски објекат за смештај – подкатегорија Остали угоститељски објекти за смештај добитник је: Етно село Сунчана река, Бања Ковиљача.
  • У категорији Организација за допринос унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга: Голд Гондола Златибор.
  • У категорији Појединац за допринос унапређењу туризма и подизању квалитета туристичких услуга: Ранко Милановић.

Специјална признања добили Пословно удружење хотелско угоститељске привреде – Хорес, као и Национална асоцијација туристичких агенција Србије – ЈУТА.

 

Ранко Милановић, по образовању је дипломирани географ-туризмолог професионалну каријеру је започео 2008. године у Националном парку Тара. Својим несебичним радом, великим личним залагањем као и идејама остварио је изузетан напредак у сектору туризма и промоције Националног парка Тара, али и читаве западне Србије и регије Подриња. Својим радом и залагањем допринео је да Национални парк Тара оствари успешну и дугорочну сарадњу са заштићеним подручјима у САД и Европи као и да се реализују бројна инфраструктурна улагања у зони НП Тара. Маркетиншки ефекти и промоција како Таре, тако и културних и природних вредности овог простора али и целе Србије су посао који посвећено и са пуно ентузијазма води више од деценије и чији ефекти су немерљиви.

Милановић је иницирао и учествовао у реализацији великог броја акција од значаја за очување животне средине и промоцију одрживог туризма попут обележавања планинарских стаза, програма посматрања медведа, кампа младих чувара природе, постављања туристичке сигнализације… Посебно је значајна чињеница да је уз редовне послове успео да афирмише планину Тару и као топ филмску дестинацију која привлачи све више филмских екипа из земље и света. Дао је изузетан допринос реализацији бројних манифестација које се организују у овом делу Србије, а такође је и сам један од оснивача појединих попут Тара ултра трејла.

 

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм