• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

О значају добровољних ватрогасних друштава говорило се на радионици која је одржана у четвртак 23. децембра 2021. године у Бајиној Башти. Састанак је организован у оквиру пројекта „Побољшање система управљања ванредним ситуацијама у прекограничном подручју БиХ и Србије“ који реализују ЈП „Национални парк Тара“ и општина Рогатица.

Током радионице „Добровољна ватрогасна друштва – искуства добре праксе“ истакнут је значај добровољних ватрогасних друштава и њихова улога у ванредним ситуацијама. На пример само током ове године на територији Србије било је неколико десетина шумских пожара који су се дешавали практично истовремено на више локација. У оваквим ситуацијама нису довољне само професионалне јединице, већ је јако важна и помоћ  добровољних ватрогасних друштава. За разлику од Бајине Баште општина Рогатица нема добровољно ватрогасно друштво, па им је ова радионица указала значај и потребу за оваквом јединицом.

 

Обуци су присуствовали радници ЈП “Национални парк Тара”, Шумског газдинства Сјемећ и припадници ватрогасних јединица Рогатица и Бајина Башта и ДВД Бајина Башта како би унапредили своја тренутна знања и вештине из ове области.

 

Пројекат „Побољшање система управљања ванредним ситуацијама у прекограничном подручју БиХ и Србије“ ће трајати 18 месеци, до септембра 2022. године, а спроводе га Општина Рогатица (БиХ) и ЈП „Национални парк Тара“ (Србија) у укупној вредности од 429.737,52  евра. Са надлежним Телом за уговарање – Сектор за уговарање и финансирање програма из  средстава ЕУ (CFCU) у оквиру Министарства финансија Републике Србије, уговорено је суфинансирање пројекта средствима ЕУ у вредности од 364.720,94 евра. Поменути износ чини 84,87% укупне вредности пројекта, док ће остатак средстава обезбедити пројектни партнери.

 

Идеја пројекта je унапређење људских капацитета за превенцију, интервенцију и спасавање, повећање техничких капацитета, израда планске документације и подизање свести локалног становништва о превенцији пожара.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм