• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Најстарија еколошка организација у нашој земљи Покрет горана Србије је обележио 60 година постојања уручењем признања „Панчићева оморика“ појединцима и институцијама.

Покрет Горана Србије је основан 1960. године, а у опису њиховог деловања је пошумљавање, озелењавање и едукација кроз разне школе, кампове и радионице. Њихови чланови су и многи стручњаци из области шумарства, пејзажне архитектуре, заштите животне средине, биологије, хемије. За протеклих 60 година добровољним радом горана пошумљено је и озелењено 407,5 хиљада хектара различитих површина.

 

Прва акција изведена је на брду Чачалица изнад Пожаревца, објашњава секретар Покрета Мирослав Михајловић. Од тада је горански покрет радом на терену преузео палицу у борби за здраву животну средину.

 

„Иза нас је 60 година успешног рада и деловања наших чланова, од деце до пензионера. Изузетан допринос постигнутим резултатима дали су млади припадници Покрета горана, а да би се они што боље обучили, организовали смо бројне акције насељског типа на пошумљавању у периоду од 1978. до 1992. Касније смо наставили са организовањем школа и кампова у којима учествују горани који су својим радом то заслужили ангажовањем на акцијама радног и едукативног карактера. Најбољи из школа и кампова су будући ментори и носиоци горанских активности у општинама и градовима“ истиче Михаловић

 

Због све погубнијег утицаја климатских промена и загађења животне средине неопходно је да и горани појачају своје активности.

Свечано уручење признања "Панчићева оморика" је уприличено у Специјалном резервату природе "Засавица" 24. децембра 2021 године. Ово признање додељује се за изузетан допринос на афирмацији и унапређивању горанских активности. Један од  20 добитника овог признања је и ЈП „Национални парк Тара“.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм