• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У уторак, 12. априла, одржана је редовна сезонска акција чишћења језера Перућац коју су организовали ЈП „Национални парк Тара“, ТО „Тара-Дрина“, ТА „Таратурс“ и ЈКП „12. септембар“ уз подршку локалних удружења и љубитеља природе.

У акцију се укључило 40-ак лица која су уз помоћ чамаца, углавном са воде, обавили чишћење језера Перућац од бране ХЕ „Бајина Башта“ па узводно до уласка у кањон Дрине (9 км). Прикупљено је око 600 врећа отпада који је плутао поред обале језера или се налазио на њој.

- Ми овде радимо, али смо и љубитељи језера и желимо да га  очувамо што чистијег због будућности наше деце и туризма - истиче Жарко Ђурић ловочувар у НП Тара.

У акцији је и ове године учествовао и ТВ водитељ Јован Мемедовић који каже - Бавимо се нашом срамотом, а то је ово смеће које нас дави деценијама. Нисмо ми направили овај отпад, али ћемо га ми очистити. А пропуст је направљен зато што нисмо децу учили шта значи одлагање и сортирање отпада, рециклажа...-

Милош Нешовић испред туристичке агенције “Таратурс” је рекао - Увек се трудимо да подстакнемо сва заинтересована лица и субјекте да се укључе у ову акцију јер је језеро Перућац одговорност свих нас.-

Директор ТО “Тара-Дрина”, Милан Ђурић, је истакао да је сигуран да ће језеро бити спремно за почетак туристичке сезоне и прве пловидбе.

Прикупљени отпад је депонован на обали код бране одакле су га о камиони  ЈKП „12. септембар“ транспортовали на Регионалну депонију Дубоко код Ужица.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм