• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Србији се 11. априла обележава национални Дан заштите природе који је прилика да се укаже не само на значај очуване природе за опстанак живог света и квалитет животне средине и живљења људи, већ и значај управљања заштићеним подручјима.

За Дан заштите природе у Србији одабран је 11. април, јер је на данашњи дан 1949. године први пут установљен статус једног подручја као заштићеног природног добра, а то су водопади у оквиру Споменика природе "Велика и Мала Рипаљка" на територији општине Сокобања. Овај датум у нашој земљи се обележава од 2009. године.

Србија представља један од шест центара биодиверзитета Европе, а наши најочуванији и најзначајнији делови природне баштине чувају у оквиру система 470 заштићених подручја која заузимају површину од 7,66 одсто територије наше земље.

Овим поводом у Центру за посетиоце у Бајиној Башти смо угостили предшколце ПУ “Невен” из Бајине Баште и ученике 8 разреда ОШ “Душан Јерковић” из Банатског Карловца. Деца су била у прилици да се упознају са основним вредностима НП Тара, али им је указано на еколошке проблеме и потребу заштите и очувања природе.

Такође, у сарадњи са ТО “Тара-Дрина”, ЈКП “12. септембар” и ТА “Таратурс” и заинтересованим појединцима 12. априла реализујемо сезонску акцију чишћења језера Перућац.

 

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм