• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У сусрет Европском дану паркова ученици гимназије „Јосиф Панчић“  из Бајине Баште посетили су Национални парк Тара. Током једнодневног излета 15-ак ученика првог разреда са професорицама Радом Тадић и Ивоном Цветковски и водичима из ЈПНП „Тара“ обишли су популарне видиковце Сјенич и Биљешка стена.

Кроз едукативне игре ученици су се упознали са вредностима и лепотама Националног парка Тара. Гимназија „Јосиф Панчић“ је амбасадорска школа Националног парка „Тара“ и део „WWF Академије за природу“.

Европски дан паркова се обележава 24. маја широм Европе. Иницијативу је покренула ЕУРОПАРК федерација 1999. године како би скренула пажњу на заштићена подручја широм Европе. Баш овај датум је изабран у част оснивања првих 9 националних паркова у Европи, у Шведској, 1909. године.

МИ СМО ПРИРОДА – РАЗМИСЛИ, ОБНОВИ, ПОНОВО ПОВЕЖИ!

Ово је мото овогодишње прославе. Шта бисмо ми били без природе? Она је део самог нашег бића. Од ње зависи наше ментално и физичко здравље, производња хране, ваздух који удишемо... Ипак, наш однос са природом није онакав какав треба да буде. Као резултат тога, губимо не само природна подручја, већ и осећај припадности.

Зато је време да размислимо, обновимо и поново се повежемо са природом. Управо то тражимо и од вас да урадите на овогодишњи Европски дан паркова!

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм