• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У периоду од 16. до 19. јуна 2022. године Национални парк Тара је био домаћин 22. Парковијаде, која је носила слоган ,,Осећај се т(ц)арски“. Ову манифестацију сваке године организују управљачи националних паркова Србије и Републике Српске и институције у области заштите природе и животне средине.

Парковијада је осмишљена пре двадесет и две године кроз дружење и сарадњу НП Фрушка Гора и НП Тара. Прва је одржана на Фрушкој Гори 2000. године, следећа на Тари и од тада се одржава пуних 22 године, изузев 2020. године због епидемиолошке ситуације. До 2005. године Парковијада се одржавала учешћем екипа из Србије, а од 2006. година, на задовољство свих, укључују се и институције из Републике Српске.

На овогодишњој Парковијади учествовали су: Завод за заштиту природе Србије, Покрајински завод за заштиту природе, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Национални парк Сутјеска, Национални парк Козара, Национални парк Дрина, Национални парк Фрушка Гора, Национални парк Ђердап, Национални парк Копаоник, Национални парк Тара.

Ова манифестација има едукативни, стручни, али и спортски карактер. Тако су у току три дана учесници имали прилику да крстаре бродом на језеру Перућац и упознају се са природним лепотама овог краја, као и да присуствују округлом столу на се разговарало о следећим темама:

  • Закон о заштити природе и измене у вези издавања услова заштите природе
  • Заштићена подручја у Србији и предлог нових студије о заштићеним подручјима
  • Асоцијација националних паркова и заштићених добара - тренутне активности и пројекти
  • Национални паркови Србије и Републике Српске (тренутне активности, пројекти, проблеми и слично)
  • Разно

У оквиру спортског дела учесници су се такмичили у једанаест дисциплина: шах, пикадо, стони тенис, надвлачење конопца, бацање камена са рамена, скок у даљ, клис и пала, “Таралион”, одбојка, кошарка, фудбал. У укупном пласману треће место заузела је екипа НП Фрушка Гора, друго место НП Копаоник, док је прво место припало домаћину овогодишње Парковијаде – НП Тара.

Манифестација је одржана на Калуђерским барама на Тари и у Бајиној Башти, а ово је био четврти пут да Национални парк Тара буде домаћин Парковијаде. Домаћинство за следећу годину предато је Националном парку Сутјеска.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм