• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Национални парк Тара је основан 13. јула 1981. године са задатком заштите природних и културних вредности истоимене планине.

Ово подручје је ризница природних драгоцености и уточиште за бројне врсте из далеке прошлости. Посебно се издвајају Панчићева оморика и Панчићев скакавац, а треба истаћи да је ово подручје најзначајније станиште медведа и дивокозе у Србији. Ипак, основни феномен Националног парка представљају шуме које покривају 80% територије и спадају међу најочуваније, најквалитетније и најпродуктивније у Европи. Овде је регистрована 1/3 биљних врста Србије, 60 врста сисара, 140 врста птица, 19 врста риба... Геонаслеђе је, такође, јако разноврсно и управо је рељеф у највећој мери био предуслов за изузетну биолошку разноврсност подручја. Наравно, Тара има и значајне културно-историјске споменике, од којих су најпознатији манастир Рача, задужбина краља Драгутина из 13. века и некрополе са стећцима уврштене на листу УНЕСKО светске културне баштине.

Поводом обележавања годишњице Националног парка Тара у среду, 6. јула, у галерији Пароброд у Београду отворена је изложба фотографија „Тара планина богова“ ауторке Биљане Михајловић. Изложба ће бити отворена до 31. јула. Такође, у периоду од 11. до 16. јула Национални парк Тара је домаћин семинара о „Спровођењу општег мониторинга у заштићеном подручју“ у организацији Асоцијације националних паркова и заштићених подручја Србије.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм