• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У националном парку Тара приводе се крају радови на уређењу новог видиковца названог Зеленика.

Видиковац назван по имену које за Дрину Срби користе вековима налази се поред пута Перућац – Митровац и са њега се пружа један од најлепших погледа на долину Дрине, ХЕ „Бајина Башта“ и језеро Перућац и предео Осата у Републици Српској. 

На каскадном платоу урађена је дрвена ограда и постављено шест модерно и функционално дизајнираних надстрешница са столицама, столовима и лежаљкама који посетиоцима пружају посебан угођај и уживање у изузетном погледу на овај део Подриња. Остало је још да се поставе инфо табле и пратећа инфраструктура, а званично отварање је планирано за средину септембра. Иако, радови на уређењу нису завршени у потпуности бројни туристи већ посећују овај локалитет.

Инвеститор изградње и опремања видиковца Зеленика је ЈП „Национални парк Тара“ уз финансијску подршку Министарства заштите животне средине и Уникредит банке Србија ЈСЦ. Иницијатива за изградњу потекла je од Савета корисника НП Тара, а израду пројекта је финансирала Туристичке организације „Тара-Дрина“ Бајина Башта.

Ово је 11 уређени видиковац у Националном парку Тара, а ускоро је планирано и уређење видиковца Врла рипа (Урошева стена) у сарадњи са туристичком организацијом „Тара-Дрина“ Бајина Башта и туристичком организацијом регије западна Србија.

 

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм