• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У четвртак, 1. септембра 2022. године, у Бајиној Башти одржана је завршна конференција у оквиру пројекта ,,Унапређење управљања заштитом од пожара у прекограничном подручју БиХ и Србије“.

Пројекат  је трајао 18 месеци, а спровeли су га Општина Рогатица и Јавно предузеће ,,Национални парк Тара“, у укупној вредности од 429.737,52 евра. У оквиру споразума са Министарством финансија Републике Србије уговорено је суфинансирање пројекта средствима Европске уније у вредности од око 365.000 евра. Поменути износ чини око 85 % укупне вредности пројекта, док су остатак средстава обезбедили пројектни партнери.

На завршној конференцији присутнима су се обратили директор ЈП ,,Национални парк Тара“, Драгић Караклић и начелник Општине Рогатица, Милорад Јагодић. Одржана је презентација о резултатима и циљевима пројекта и уприличена је промоција специјализованих ватрогасних возила које је ЈП ,,Национални парк Тара“ добило у оквиру пројекта.

Важно је напоменути да пројектно подручје карактерише висок степен угрожености од шумских пожара - према процени ризика Републике Србије из 2019. године, Национални парк Тара је најугроженији део Србије од пожара, а чине га 80% шуме. Подручје Општине Рогатица покривено је 55% шумама и опасност од пожара је, такође, велика. С тога су представници НП Тара и Општине Рогатица одлучили да се заједно пријаве за овај ИПА јавни позив са предлогом пројекта чији је циљ био унапређење људских капацитета за превенцију и спасавање, кроз посебно осмишљене тренинге и радионице; повећање техничких капацитета кроз набавку ватрогасних возила и специјалне ватрогасне опреме; израду планске документације (за НП Тара израђена је процена ризика од шумских пожара и Оперативни план за ванредне ситуације, а за Општину Рогатица је припремљен План заштите од пожара), као и подизање свести локалног становништва о превенцији пожара, кроз медије и промо материјал.

Поред Општине Рогатица и НП Тара у реализацију пројекта су укључени и Ватрогасна јединица из Рогатице, Шумско газдинство ,,Сјемећ“, Општина Бајина Башта, Ватрогасна јединица Бајина Башта, Добровољно ватрогасно друштво из Бајине Баште и представници цивилне заштите из обе општине.

Пројектни тим НП Тара чинили су:

  • Марко Томић- координатор пројекта
  • Бранко Безаревић- административни асистент
  • Маријана Јосиповић- асистент за набавке
  • Иван Даговић- финансијски асистент
  • Ранко Милановић - ПР асистент

 

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм