• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Гљиве су најраспрострањенији живи организми на Земљи. Савремена биологија их не сврстава у царство биљака, већ су оне издвојене у посебно царство – царство гљива.  Њихова највећа улога у природи је разградња органске материје. Зато се може рећи да су гљиве чистачи наше планете!

На подручју Националног парка Тара процењује се да број гљива данас досеже преко 300 врста макрогљива, међу којима и већи број ретких и заштићених врста.

Најзанимљивије су две врсте које су откривене на Тари као нове за свет и науку. Једна од тих врста је мистична гљива Српска балегарица (Psilocube serbica), која је и строго заштићена врста. Откривена је у околини Митровца средином шездесетих година 20. века. На Тари је откривена и нова врста подземних гљива тартуфа (Тuber petrophilum). Ова врста гљива разликује се од свих до сада пронађених врста тартуфа по месту и начину живота. С обзиром да су за сада једина позната станишта у свету ове врсте на Тари, она је заштићена, као и њена станишта.

У Националном парку Тара расту бројне јестиве гљиве: рујница, лисичарка, смрчак, редуша, шумски и ливадски шампињон, буковача, сунчаница, итд. Једна од најраспрострањенијих је вргањ, становник шума букве, јеле и смрче.

Од отровних врста посебно се издваја смртно отровна зелена пупавка, која се сматра најотровнијом гљивом у Србији. Међу отровним врстама на подручју НП Тара истиче се и гљива мухара, карактеристичне црвене боје са белим тачкицама, свима позната из народних бајки и цртаних филмова. Поред ове две врсте на Тари се могу наћи и отровне гљиве као што су: пантеровка, мала смрт, заводница, бљувара, лудара, итд.

Многе јестиве гљиве имају отровне двојнице, због чега се саветује велика опрезност и стручност при брању. Имајте на уму да и мале количине отровних гљива могу изазвати озбиљне здравствене проблеме, па чак и смрт. Берите само оне гљиве за које проверено знате да су јестиве.

Дивље врсте биљака, гљива, лишајева и животиња које су утврђене Уредбом о стављању под контролу коришћења и промета дивље флоре и фауне могу се сакупљати на подручју Националног парка на начин и под условима прописаним од стране надлежног ресорног Министарства и Завода за заштиту природе Србије.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм